Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje : Održana Madjarsko-crnogorska investiciona konferencija

Objavljeno: 25.09.2008. 21:54 Autor: Naslovna strana

U organizaciji Ministarstva za ekonomski razvoj Crne Gore i Ministarstva za nacionalni razvoj i ekonomiju Republike Mađarske u srijedu, 24. septembra, u City hotelu u Podgorici održana je Madjarsko-crnogorska investiciona konferencija sa početkom u 15h.

Na konferenciji su, pored predstavnika Ministarstva za ekonomski razvoj govorili i predstavnici madjarske vlade, Ministarstva saobraćaja i telekomunikacija Crne Gore, CKB banke, Privredene komore Crne Gore, crnogorskog Telekoma, Sun Resort Hotela i ITDH agencije (Investment and Trade Development Hungary)

Nada Medenica, pomoćnik ministra za ekonomski razvoj kao velike investicione preduslove Crne Gore istakla je političku stabilnost, makroekonomsku stabilnost, efikasan i transparentan poreski sistem kao i reformisan bankarski sistem, a govoreno je i o Savjetu za eliminisanje biznis barijera kao jednom od preduslova otvorenog tržišta.

Dr. Ábel Garamhegyi, povjerenik Madarske Vlade za spoljnu ekonomsku politiku dao je analizu iskustva Madjarske tom godina preorjentisanja sa ulaznih na izlazne investicije i izvoz nagomilanog kapitala.

Učesnici konferencije složili su se da je Madjarska vrlo ozbiljan partner u investicionim poduhvatima u najrazličitijim oblastima, sa posebnim osvrtom na crnogorski Telekom i uspjeh na polju telekomunikacija nakon prodora madjarske investicije na ovo tržište. Predstavnici Republike Madjarske prezentovali su svoja iskustva u Crnoj Gori, naglašavajući povoljan poslovni ambijent, bez prevelikog poreskog opterećenja i sa velikim investicionim potencijalima. Kao jedna od velikog broja uspješnih crnogorsko-madjarskih poslovnih poduhvata, prezentovana je i situacija u CKB banci nakon prilaska OTP grupi, gdje je istaknuto da je od 2007. god. profit CKB banke znatno porastao, a likvidnost banke poboljšana.


Predstavnici ministarstava govorili su i o najvećim infrastrukturnim i investicionim projektima, sa akcentom na projekat Velika Plaža, najveću greenfield investiciju u Crnoj Gori, i energetskim potencijalima Crne Gore. Miodrag Čanović, pomoćnik ministra za ekonomski razvoj naglasio je rad na reformi energetskog sektora, dokapitalizaciji EPCG i velike crnogorske hidropotencijale od kojih je, kako je rečeno, iskorišteno 17%. Istaknut je kontinuirani napredak i poboljšanje u oblasti privatno-javnih partnerstava u Crnoj Gori kao i značaj Strategije razvoja energetike do 2025. godine kao osnove razvoja datog sektora, a istaknuto je i usmjeravanje velikih projekata poput Velike Plaže u pravcu održivosti i zaštite životne sredine, u skladu sa ekološkim poredznakom Crne Gore.






Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?