Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje:Susret Gvozdenović-Folias

Objavljeno: 21.10.2008. 16:56 Autor: Naslovna strana
Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović, susreo se danas, 21. oktobra u Atini sa ministrom za razvoj Republike Grčke Kristosom Foliasom.
Ministar Gvozdenović je upoznao ministra Folisa sa organizacijom i aktivnostima Ministarstva za ekonomski razvoj kao i dostignućima ekonomskih reformi u Crnoj Gori, ekonomskim rastom, poslovnim ambijentom i izazovima u narednom periodu.
Gvozdenović je naglasio da je osnovni cilj crnogorske ekonomske politike dalji dinamičan i održiv ekonomski razvoj kako bi se obezbijedio viši nivo životnog standarda svih građana kao i da je osnov dugoročnog razvoja Crne Gore integracija u globalne ekonomske tokove. On je istakao da je to moguće postići samo daljim strukturnim promjenama crnogorske ekonomije pri čemu pokretač moraju biti investicije sa globalnog tržišta, a pretpostavka sistemsko stimulisanje investicija i preduzetništva.

Ministar Folias istakao je zainteresovanost grčkih privrednika za investiranje u Crnu Goru kao i spremnost grčke vlade da na osnovu svojih iskustava u korišćenju fondova evropske unije, pruži podršku Crnoj Gori preko transfera znanja i iskustva u sprovođenju reformi i stvaranju pretpostavki za uključivanje Crne Gore u evropske strukture. Ministar Folias je naglasio mogućnost podrške u oblasti energetike kroz angažovanje Centra za obnovljive izvore energije Republike Grčke koji bi obezbijedio tehničku podršku u ovoj oblasti.

Ministri su se složili da Crna Gora predstavlja interesantnu investicionu destinaciju te da strane investicije od 1300 € po glavi stanovnika koje Crnu Goru svrstavaju u u sam evropski vrh i jasno svjedoče o tome koliko je Crna Gora uspjela da se nametne stvarajući povoljan abijent i sigurnost za investiture. Razmatrani su projekti iz oblasti energetike i turizma sa osvrtom na projekat turističke valorizacije Velike plaže.
Na sastanku je dogovorena posjeta ministra Folisa i grčkih privrednika koji su zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru, početkom naredne godine, kako bi se bliže upoznali sa mogućnostima investiranja u crnogorsku privredu. Takođe, dogovoreno je i potpisivanje Sporazuma o energetici izmedju dvije vlade.

Ministarstvo za razvoj Republike Grčke, nastalo je spajanjem Ministarstava energetike, industrije i tehnoloogije, privrede i turizma. Kako i Ministastvo za ekonomski razvoj Crne Gore obavlja aktivnosti u svim ovim oblastima, ministri su razmijenili misljenja o mnogim temama vezanim za ove privredne djelatnosti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?