Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Pljevljaci zainteresovani za program „ Posao za vas"

Objavljeno: 28.10.2008. 18:16 Autor: Naslovna strana
Nakon što su predstavnici Ministarstva za ekonomski razvoj, Zavoda za zapošljavanje, Fonda za razvoj i Direkcije za razvoj MSP u Pljevljima predstavili projekat Posao za vas, poraslo je interesovanje za kredite, kako od strane nezaposlenih lica tako i preduzetnika i pravnih lica. Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović je, u cilju praćenja realizacije kreditnih linija, oformio Koordinacioni tim za opštinu Pljevlja, koji se u tom gradu sastaje jednom sedmično.
Do sada je Birou rada u Pljevljima podnijeto 28 zahtjeva za kredit, 18 od strane nezaposlenih i 10 koje su podnijeli preduzetnici i pravna lica. Regionalna komisija Biroa rada obišla je 18 lica koja su podnijela zahtjev, 17 je pozitivno ocijenjeno, dok je 1 lice odustalo od zahtjeva jer se u međuvremenu zaposlilo. Izvještaji su proslijeđeni Upravnom odboru Zavoda za zapošljavanje, koji donosi odluku za koje projekte će biti dodijeljena kreditna sredstva. Proteklog mjeseca u Birou rada Pljevlja održana su tri seminara za potencijalne preduzetnike, koji je uspješno prošlo 31 nezaposleno lice.
Pored toga, Direkciji za mala i srednja preduzeća podnijeto je 9 zahtjeva, i to za Start UP - dio projekta koji se odnosi na početnike u biznisu, vrijednosti 452.000,00 , kojima je predviđeno otvaranje 49 novih radnih mjesta. Do sada je banci proslijeđen 1 zahtjev, vrijednosti 50.000,00 . Predviđeni ciklus edukacije u okviru projekta Star UP, za buduće preduzetnike sa teritorije opštine Pljevlja održaće se u periodu od 10. do 13. novembra.
U Fondu za razvoj odobrena su 4 investiciona kredita malim i srednjim preduzećima, vrijednosti 580.000,00 . Realizacijom ta 4 projekta stvoriće se uslovi za zapošljavanje 24 radnika. U okviru finansijske podrške javnim preduzećima, Upravni odbor Fonda je donio Odluku da odobri kredit J.P. Čistoća-Pljevlja za realizaciju projekta Nabavka komunalne opreme u iznosu od 400.000,00 .
U kancelarijama Biroa rada u Pljevljima zainteresovani mogu naći brošure u kojima su opisani uslovi i načini odobravanja kredita, a tu mogu dobiti i stručnu pomoć potrebnu za izradu biznis planova i pronaći dokumenatciju potrebnu za konkurisanje. Do sada najveće interesovanje bilo je za projekte iz oblasti usluga i zanastva, zatim iz oblasti poljoprivrede, trgovine, turizma i drvne industrije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?