Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje :Odabrano pet najboljih planskih rješenja za konkurs VELIKA PLAŽA - Održivi turistički kompleks na primorju

Objavljeno: 28.10.2008. 19:55 Autor: Naslovna strana
Žiri za izbor najboljeg planskog rješenja za djelove masterplana za projekat Velika Plaža u ponedeljak, 27. oktobra, ocijenio je 10 rješenja i od firmi koje su ušle u ovu rundu Konkursa odabrao 5 najboljih. Kompanije koje su odabrane imaće priliku da tokom World Travel Market sajma u Londonu, 10. novembra prezentuju radove članovima žirija, kada će biti dodijeljene i nagrade.
Žiri u sastavu: ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović; ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić; gradonačelnik Opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga; potpredsjednik za razvoj i menadžment projekata Marriott Vacation Club International (MVCI) Miguel Ruano; predsjednik Urban Land Instituta Bill Kistler, Arhitekta partner u Architecture & Urban Systems Josep Acebillo, koji je radio na pripremi Barselone za Olimpijske igre kao i Charlie Hughes, predsjednik kompanije Smart futures iz Velike Britanije specijalizovane za za oblast održivog razvoja, ekonomskog razvoja i investicione strategije kako u državnom tako i u privatnom sektoru.

Na jučerašnjem sastanku zaključeno je da pet izabranih planskih rješenja za Veliku Plažu zadovoljavaju visoko postavljene standarde žirija u oblasti planiranja i arhitekture, a rješenja su birana tako da se u najvećoj mogućoj mjeri poklapaju sa vizijom Vlade Crne Gore, koja uključuje inovacije u oblasti gradjevinarstva, turizma i energetske efikasnosti, a sve sa predznakom zaštite životne sredine i održivog razvoja. Kompanije koje su ušle u uži izbor su su:

Van Den Oever Zaaijer &Partners-Holandija
Crawford Architects-SAD
PRP Architects-UK
Archipelagos/Aedas Team-SAD
SSSCCM+PM-Italija

Takođe, Ministarstvo za ekonomski razvoj će, kao suizlagač Nacionalne turističke organizacije na WTM u Londonu , predstaviti projekat Velika plaža, kao i očekivanja i planove vezane za ovu investiciju. To će istovremeno biti i prilika da se svaki od pet finalista još jednom predstavi članovima žirija u 45-ominutnom izlaganju, nakon čega će sudije, izabrati pobjednika koji će biti proglašen 11. novembra. Pored navedenog, pet finalista će dobiti mogućnost da izlažu na MIPIM horizons, od 2-4 decembra u Kanu, jednom od najvećih sajmova nekretnina na svijetu na kome će, kao jedan od izlagača, učestvovati i Ministarstvo za ekonomski razvoj Crne Gore.

Konkurs za izradu najboljeg planskog rješenja za Veliku Plažu raspisan je objavom u najznačajnijim specijalizovanim magazinima za arhitekturu u svijetu: Urban Land, Building Design i Architectural Review, na brojnim web sajtovima i direktnom komunikacijom preko mailing liste i to pod nazivom Velika plaža: Održivi turistički kompleks na Primorju. Oglas na sajtovima Ministarstva za ekonomski razvoj, koje koordinira ovaj projekat, http://www.vlada.cg.yu/eng/minekon/ i www.velikaplaza.info objavljen 13. maja 2008 godine.

Prema Viziji Vlade Crne Gore, Velika Plaža će biti uzor primorskog naselja koje se bazira na principima održivosti i podignuto na oko 1450 hektara duž jedne od najljepših plaža na obalama Jadrana. Takodje, Velika plaža će biti uzor turističkog centra i naselja na primorju visoke kategorije sa nizom raznovrsnih namjena i zajedničkih objekata. Imajući u vidu veličinu, predviđeno je postojanje nekoliko cjelina, od kojih će svaka biti na poseban način specifična i privlačna, ali koje će sve biti povezane zajedničkim planom i projektantskim okvirom. Kroz sve aspekte izgradnje i uređenja, od faze izrade planova do faze stvarnog korišćenja i dugoročnog upravljanja provijavaće koncept ekološke, ekonomske i društveno-kulturne održivosti, kao najvažniji element. Uskladu sa tim, ponude su morale obuhvatiti barem jednu krupnu zonu izgradnje srednje do visoke gustine turističkog smještaja, kojim će se jasno ilustrovati osnovni koncept održivosti.

Velika plaža je jedna od najvećih inicijativa Crne Gore kada je riječ o održivom razvoju u turizmu. Vlada je ovim pozivom uključila najsposobnije planere iz cijelog svijeta, koji su iznijeli svoje prijedloge za jedan novi model internacionalne referentnosti za izgradnju održivog, na turizmu zasnovanog naselja na moru. Takođe, Velika plaža će biti jedan od katalizatora brzo rastućeg turističkog tržišta u Crnoj Gori, koji će ispunjavati svjetske standarde. Da bi to postigla, Velika plaža treba da funkcioniše kao Centar za usavršavanje kroz koji će lokalno stanovništvo primiti znanja i steći mogućnosti zapošljavanja na visoko kvalifikovanim mjestima.

Velika plaža će funkcionisati kao zajednica koja živi tokom cijele godine i stoga će se na njoj nalaziti veoma raznovrsni turistički i stambeni sadržaji kao i svi potrebni zajednički objekti kao što su obrazovni, zdravstveni, rekreativni, poslovni i konferencijski centri.

Učesnici Konkursa su birani na osnovu pretkvalifikacionih materijala iz kojih se može vidjeti da posjeduju odgovarajuće sposobnosti i iskustvo, a koje su dostavili do 20. juna 2008. godine.

Preduslovi za prijavu su bili:


 Iskustvo u velikim projektima izrade master planova/izgradnje i uređenja kompleksa mješovite namjene
 Iskustvo u radu sa velikim međunarodnim kompanijama koje se bave upravljanjem hotelskim kompleksima
 Upoznatost sa principima održivosti i reference u tom smislu
 Sastav i članovi tima, uključujući biografije članova
 Odgovarajuće stručne reference
 Kadrovska i tehnička osposobljenost za projekat ove veličine i složenosti


Na Konkurs je pristiglo više od 20 ponuda od renomiranih arhitektonskih/planerskih kompanija iz SAD, Italije, Holandije, Velike Britanije, Portugala, Španije, Australije, Rusije i Norveške. Uži izbor od deset kanditata je prošao kroz fazu dostavljanja konkursne dokumentacije i obišao samu lokaciju Velike plaže.

Od pet konkurentskih konsultantskih kuća, dvije će biti odabrane za specijalnu pohvalu, dvije će biti odabrane kao drugo i treće mjesto, a jedna će biti imenovana za pobjednika. Pobjedniku će pripasti 50.000 Eura, drugo i trećeplasiranim po 20.000 Eura, a dobitnici Specijalnih pohvala će dobiti po 10.000 Eura.

Uporedo sa ovim Konkursom, Vlada sprovodi postupak međunarodnog tendera za turističku valorizaciju Velike plaže. Pobjedinicima Konkursa za izradu master plana za Veliku plažu uputiće se poziv da svoje prijedloge prezentuju partnerima kojima Vlada na osnovu međunarodnog konkursa da prednost.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?