Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Ministarstvo za ekonomski razvoj i GTZ predstavljaju obuku stručnjaka za energetski pregled zgrada

Objavljeno: 30.10.2008. 22:31 Autor: Naslovna strana
U okviru GTZ projekta za energetsku efikasnost, koji se odvija u direktnoj saradnji sa Ministarstvom za ekonomski razvoj u petak, 31. oktobra, u konferencijskoj sali hotela Podgorica sa početkom u 11h biće održana press koferencija vezana za 3. modul obuke za energetski pregled zgrada.

Naime, GTZ je od početka ove obuke osposobio 9 inženjera i arhitekata za rad na RLT uređajima, energetskom monitoru i termografskoj kameri. Na ovaj način stvoren je tim, koji će odmah nakon završetka obuke započeti mjerenja na većem broju lokacija u Crnoj Gori. Za ova mjerenja odabrano je 25 zgrada i objekata različitih institucija, a interesantno je da će upravo zgrada Ministarstva za ekonomski razvoj biti prvi objekat na kome će se izvršiti energetski pregled na prostoru Crne Gore.

Obuka i kasnija mjerenja, koju sprovodi i finansira GTZ, su samo jedna od niza aktivnosti predviđenih ovim projektom, čija je vrijednost 1,5 milion eura, a predavač na ovom seminaru biće jedan od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti u Njemačkoj, gospodin Karlhans Švarc, predsjednik njemačke Asicijacije za primijenjenu termografiju.

Treba naglasiti da se važnost ovih mjerenja ogleda u tome što dobijeni rezultati i njihova analiza, mogu predstavljati korak više u cilju smanjenja utroška energije, a prve ovakve inicijative očekuju se početkom 2009. godine.

Učesnici pres-konferencije biće: Markus Exenberger, Team Leader Projekta GTZ Energetska Efikasnost i Karlhans Schwarzt, predsjednik njemačke Asocijacije za primijenjenu termografiju. Na konferenciji će biti predstavljen i Energy Bus, koji predstavlja ujedno i mobilnu termografsku laboratoriju, a koju će gore pomenuti tim koristiti tokom svog rada na terenu.


PR služba Ministarstva za ekonomski razvoj
Zoja Spahić- Kustudić, savjetnica za odnose s javnošću
Tel: +382 20 234 287; 067 826 281
E-mail: zoja.kustudic@gov.me
Web: www.minekon.vlada.cg.yu
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?