Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavljeno pet najboljih planskih rješenja za projekat Velika plaža na WTM u Londonu

Objavljeno: 10.11.2008. 21:42 Autor: Naslovna strana
Pet finalista u takmičenju za najbolje plansko rješenje - Velika Plaža, održivi turistički kompleks na primorju, predstavili su danas članovima žirija planska rješenja u okviru World Travel Market-a koji se održava u Londonu od 10-13. novembra u Londonu.

Kompanije koje su prezentovale svoja rješenja su:
Van Den Oever Zaaijer &Partners - Holandija
• Crawford Architects - SAD
• PRP Architects - UK
• Archipelagos/Aedas Team - SAD
• SSSCCM+PM - Italija


Žiri u sastavu: ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović; ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić; gradonačelnik Opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga; potpredsjednik za razvoj i menadžment projekata Marriott Vacation Club (MVC) Miguel Ruano; predsjednik Urban Land Instituta Bill Kistler, Arhitekta partner u Architecture & Urban Systems Josep Acebillo, koji je radio na pripremi Barselone za Olimpijske igre kao i Charlie Hughes, predsjednik kompanije Smart Futures iz Velike Britanije specijalizovane za za oblast održivog razvoja, ekonomskog razvoja i investicione strategije kako u državnom tako i u privatnom sektoru konstatovao je da pet izabranih planskih rješenja za Veliku Plažu zadovoljavaju visoko postavljene standarde žirija u oblasti planiranja i arhitekture.

“Rješenja su birana tako da se u najvećoj mogućoj mjeri poklapaju sa vizijom Vlade Crne Gore, koja uključuje inovacije u oblasti gradjevinarstva, turizma i energetske efikasnosti, a sve sa predznakom zaštite životne sredine i održivog razvoja. Takodje, Velika plaža će biti uzor turističkog centra i naselja na primorju visoke kategorije sa nizom raznovrsnih namjena i zajedničkih objekata. Imajući u vidu veličinu, predviđeno je postojanje nekoliko cjelina, od kojih će svaka biti na poseban način specifična i privlačna, ali koje će sve biti povezane zajedničkim planom i projektantskim okvirom. Kroz sve aspekte izgradnje i uređenja, od faze izrade planova do faze stvarnog korišćenja i dugoročnog upravljanja provijavaće koncept ekološke, ekonomske i društveno-kulturne održivosti, kao najvažniji element. U skladu sa tim, ponude su morale obuhvatiti barem jednu krupnu zonu izgradnje srednje do visoke gustine turističkog smještaja, kojim će se jasno ilustrovati osnovni koncept održivosti.” kazao je ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović

Pobjednik konkursa će biti proglašen na pres konferenciji koja će se održati sjuta, 11. novembra na WTM-u.

Od pet planerskih kuća, dvije će biti odabrane za specijalnu pohvalu, dvije će biti odabrane kao drugo i treće mjesto, a jedna će biti imenovana za pobjednika. Pobjedniku će pripasti 50.000 eura, drugo i trećeplasiranim po 20.000 eura, a dobitnici specijalnih pohvala će dobiti po 10.000 eura.
Pored navedenog, pet finalista će dobiti mogućnost da izlažu na MIPIM horizons, od 2-4 decembra u Kanu, jednom od najvećih sajmova nekretnina na svijetu na kome će, kao jedan od izlagača, učestvovati i Ministarstvo za ekonomski razvoj Crne Gore.

Ministarstvo za ekononomski razvoj Crne Gore, u junu ove godine, raspisalo je konkurs za najbolje plansko rješenje Velike plaže, potencijalno najveće green field investicije u Crnoj Gori. Nakon pretkvalifikacija tj. selekcije deset kompanija (od preko dvadeset prijavljenih) koje su ispunile kriterijume za prolazak u dalju fazu takmičenja, izabrani su dobili priliku da posjete 13km dugu Veliku plažu i u razgovoru sa predstavnicima ministarstva dobiju bazne informacije o viziji Vlade Crne Gore u odnosu na ovaj projekat, jedinstven u Evropi. Oni su svoje ponude dostavili zaključno sa 15. oktobrom, nakon čega je 27. oktobra međunarodni žiri sastavljen od eksperata i poznavalaca ove oblasti donio odluku o pet kompanija koje će nastaviti takmičenje i predtaviti se i na WTM-u.

WTM se organizuje svake godine, i predstavlja jedinstvenu priliku u globalnoj turističkoj i putnoj industriji za susrete, networking i pregovaranje, a ove godine prisustvovaće rekordnih 48 hiljada profesionalaca iz oblasti turizma.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?