Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NAJAVA:CRNA GORA NA PRVOM SVJETSKOM SAJMU NEKRETNINA ZA REGIONE VISOKOG POTENCIJALA

Objavljeno: 29.11.2008. 20:28 Autor: Naslovna strana
Delegacija Ministarstva za ekonomski razvoj koju predvodi ministar Branimir Gvozdenović učestvovaće od 2-4 decembra na jednom od najvećih međunarodnih sajmova nekretnina MIPIM Horizons koji se održava u Kanu. S obzirom na težnje Crne Gore da postane top investiciona destinacija, ovaj sajam predstavlja dobru priliku za plasiranje na međunarodno tržište i sastanke kao i povezivanje i umrežavanje sa najvećim investitorima na polju nekretnina.

Na MIPIM Horizons će se predstaviti osam kompanija koje su učestvovale u prezentacionom i izlagačkom dijelu Konferencije i sajma o razvoju tržišta nekretnina koja se održala u Bečićima, 24. oktobra. Na MIPIM Horizons, kompanije će biti u mogućnosti da ponovo predstave projekte koji su prezentovani na konferenciji u Budvi, a takođe, kompanije će biti u mogućnosti da dijele svoje promotivne materijale na info-punktovima u sklopu štanda Ministarstva za ekonomski razvoj.

Kompanije koje će se predstaviti u Kanu, odnosno njihovi projekti su:

-Atlas Grupa, Atlas Capital Centar, Podgorica
-HLT Fond, Millennium City, Centre Podgorica
-Business Art DOO, The Royal Blue Residence Blizikuće, Budva
-Gintasmont Investment Construction & Trade AD, Mall of Montenegro, Podgorica
-Vila Park, DOO Pearl Shore – Undiscovered Beauty Čanj, Bar
-Amathist DOO, Mimosa Park Kumbor, Herceg Novi
-Projekat Papan Do, Bar
-Green Hospitality, Green Hospitality Montenegro, Budva

Osim toga, učešćem na konferenciji nekretnina u Bečićima projekti su od strane Ministarstva direktno prijavljivani i za speed matching na konferenciji nekretnina u Kanu gdje su, radi učešća ma matching-u, kompanije morale da prodju ocjenu međunarodnog žirija. Speed matching predstavlja susret sa ključnim investitorima u neformalnom okruženju, gdje se kompanijama pruža mogućnost da u sedam minuta predstave projekte investitorima zainteresovanim za otkrivanje novih lokacija velikih investicionih potencijala. Speed matching će našim učesnicima omogućiti kontakt i sa iskusnim hotelijerskim preduzetnicima i velikim brojem preduzeća na polju menadžmenta hotelima. Prezentacija kompanija na speed matching-u će biti podijeljena tako da se u jednom minutu predstave same kompanije, u dva minuta lokacija datog projekta, u tri minuta sami projekat, a posljednji minut je rezervisan za objašnjenje finansijskog učinka. Projekti koji su do sada ispunili postavljene kriterijume za učešće na speed matching-u su Mall of Montenegro-Ginatsmont-a i Prima-Millenium city centar HLT Fonda. Medjunarodni žiri odluku o svom izboru zasnivao je kako na tehničkom i arhitektonskom kvalitetu, tako i na infrastrukturi i saobraćajnom pristupu, ekološkim i kvalitetima održivosti i mogućnosti plasiranja i poslovanja na tržištu.

Ministar Branimir Gvozdenović će učestvovati u svečanoj inauguraciji sajma u srijedu, 3. decembra, a biće i učesnik Leadership summit-a, samita u okviru koga će biti organizovano pet okruglih stolova. Samit predstavlja dobru priliku za okupljanje i komunikaciju najviših zvaničnika na MIPIM Horizons sajmu. Tema samita biće:“ Suočavanje sa izazovima održivosti-kada političari i profesionalci iz oblasti nekretnina oblikuju budućnost“.

Na štandu Ministarstva za ekonomski razvoj biće organizovane i dvije radionice- jedna sa fokusom na Crnu Goru kao investicionu destinaciju, koju će voditi ministar Gvozdenović, i druga, sa predstavljanjem najreprezentativnijh projekata u oblasti nekretnina u Crnoj Gori čiji moderator će biti Charlie Huges, predsjednik konsultantske kompanije Smart Futures specijalizovane za održivi razvoj. Kompanije koje će se sa svojim projektima predstaviti na drugoj radionici su: Atlas Group, Business Art DOO, Vila Park DOO i Amathist DOO.

Na štandu Ministarstva biće izloženo i pet finalnih radova, koji su od strane domaćeg i inostranog žirija bili ocijenjeni kao najbolji na konkursu Velika Plaža, održivi turistički kompleks na primorju, a koji je realizovan od strane Ministarstva za ekonomski razvoj. Na konkursu, rješenja su birana tako da se u najvećoj mogućoj mjeri poklapaju sa vizijom Vlade Crne Gore koja uključuje inovacije u oblasti gradjevinarstva, turizma i energetske efikasnosti, a sve sa predznakom zaštite životne sredine i održivog razvoja. Pet planerskih kompanija su: Van Den Oever Zaaijer (Holandija), SSSCC+PM (Italija), Archipelagos Group (SAD), Crawford Architects (SAD) i PRP Architects (Velika Britanija).

Ministar Branimir Gvozdenović će tokom sajma imati niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima i potencijalnim investitorima, ali i intervjue sa predstavnicima domaćih i inostranih medija kojih će na sajmu biti preko stotinu, a sve u cilju što kvalitetnijeg i intenzivnijeg predstavljanja Crne Gore i projekata koji se realizuju.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MIPIM Horizons predstavlja jednistven događaj koji se po prvi put organizuje ove godine u Kanu 2.-4. decembra, a koji će omogućiti profesionalcima iz oblasti nekretnina i investitorima da se pozicioniraju na najbrže rastućim tržištima nekretnina na prostoru Srednjeg Istoka, Turske, Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, Rusije, Centralne Azije i Latinske Amerike.

Na MIPIM Horizons učestvuju hotelski operatori, investitori u ugostiteljstvu i turizmu, agencije za nekretnine, banke, najveće konsultantske kompanije u ovoj oblasti, lokalne vlasti i dr. MIPIM Horizons nudi: informacije o tome gdje, kad i kako ulagati u ova tržišta, kako ući u najisplativije partnerstvo, upoznavanje sa razvojnim inovacijama u oblasti nekretnina (sa akcentom na finansije, arhitekturu i održivost), kao i mogućnost speed matching-a odnodno, kako je već naznačeno, susreta sa ključnim investitorima u neformalnom okruženju, gdje se pruža mogućnost da se u sedam minuta predstave projekti investitorima zainteresovanim za otkrivanje novih lokacija velikih investicionih potencijala. Osim navedenog, MIPIM Horizons pruža mogućnost organizovanja radionica na štandovima čime se detaljnije istražuju i prezentuju teme ključne za izlagača, i privlače interesenti za projekte u zemlji - izlagaču.

Detaljnije informacije o sajmu MIPIM Horizons možete naći na sajtu www.mipimhorizons.com

PR služba ministarstva za ekonomski razvoj

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?