Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

CRNA GORA NA PRVOM SVJETSKOM SAJMU NEKRETNINA ZA REGIONE VISOKOG POTENCIJALA

Objavljeno: 03.12.2008. 00:36 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo za ekonomski razvoj od 2-4 decembra učestvuje na jednom od najvećih međunarodnih sajmova nekretnina MIPIM Horizons koji se održava u Kanu.

U okviru sajma, na štandu Ministarstva za ekonomski razvoj brojni investitori i posjetioci su se danas upoznali sa razvojnim projektima u Crnoj Gori, u prvom redu sa projektom Velika plaža. Medju ucesnicima sajma su investitori iz Rusije, Srednjeg i Bliskog Istoka, Južne Amerike i Azije. Na štandu Ministarstva upoznati su sa razvojnim mogućnostima, poslovnim ambijentom i šansama za ulaganje u Crnu Goru.
Na crnogorskom štandu je predstavljeno 5 najboljih planerskih rješenja za projekat Velika plaža, koja su prestavljena nedavno i u Londonu. Takođe, potencijalni investitori izrazili su veliko interesovanje za 12 projekata koji se predstavljaju u okviru crnogorskog štanda, riječ je o projektima:
- Atlas Grupa, Atlas Capital Centar, Podgorica
-HLT Fond, Millennium City, Centre Podgorica
-Business Art DOO, The Royal Blue Residence Blizikuće, Budva
-Gintasmont Investment Construction & Trade AD, Mall of Montenegro, Podgorica
-Vila Park, DOO Pearl Shore Undiscovered Beauty Čanj, Bar
-Amathist DOO, Mimosa Park Kumbor, Herceg Novi
-Projekat Papan Do, Bar
-Green Hospitality, Green Hospitality Montenegro, Budva

Naime, učešćem na konferenciji nekretnina u Bečićima projekti su od strane Minstarstva direktno prijavljivani i za speed matching na konferenciji nekretnina u Kanu gdje su, radi učešća ma matching-u, kompanije morale da prodju ocjenu međunarodnog žirija. Speed matching predstavlja susret sa ključnim investitorima u neformalnom okruženju, gdje se kompanijama pruža mogućnost da se u sedam minuta predstave projekti investitorima zainteresovanim za otkrivanje novih lokacija velikih investicionih potencijala. Speed matching će našim učesnicima omogućiti kontakt i sa iskusnim hotelijerskim preduzetnicima i velikim brojem preduzeća na polju menadžmenta hotelima. Prezentacija kompanija na speed matching-u će biti podijeljena tako da se u jednom minutu predstave same kompanije, u dva minuta lokacija datog projekta, u tri minuta sami projekat, a posljednji minut je rezervisan za objašnjenje finansijskog učinka. Projekti koji su do sada ispunili postavljene kriterijume za učešće na speed matching-u su Mall of Montenegro-Ginatsmont-a i Prima-Millenium city centar HLT Fonda. Medjunarodni žiri odluku o svom izboru zasnivao je kako na tehničkom i arhitektonskom kvalitetu, tako i na infrastrukturi i saobraćajnom pristupu, ekološkim i kvalitetima održivosti i mogućnosti plasiranja i poslovanja na tržištu.

Na štandu Ministarstva za ekonomski razvoj, pred brojnim investitorima, medijima i posjetiocima sajma ministar Branimir Gvozdenović održao prezentaciju Crna Gora kao investiciona destinacija.

Ministar Gvozdenović je prisutnima prezentovao aktuelno stanje i planirane aktivnosti u sprovodjenju ekonomskih reformi u Crnoj Gori, naglašavajući da je nastavak procesa privatizacije, kao strateške odrednice crnogorskog razvoja u novom milenijumu, od ključnog značaja za jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije.
Jedan od najvažnijih preduslova za atraktivnost poslovnog ambijenta je, svakako, infrastruktura u najširem značenju te riječi. Pred Crnom Gorom je vrijeme velikih investicija i realizacija projekata od nekoliko milijardi eura. Unaprjeđenje postojeće i izgradnja nove infrastrukture neophodan je preduslov za realizaciju velikih investicionih projekata. Realizacijom kapitalnih projekata kao sto su autoputevi kroz Crnu Goru na definisanim trasama Bar-Beograd i Jadransko-Jonska transverzala, koja će pored Italije, Slovenije, Hrvatske, povezati Crnu Goru sa Albanijom, Grčkom i Bliskim Istokom, uvezaćemo se na najkvalitetniji mogući način sa saobraćajnom mrežom regiona i Evrope. Proširenje postojećih aerodroma Podgorica i Tivat, ali i izgradnja novih u Beranama i Pljevljima, unaprjeđenje željezničke infrastrukture i izgradnja novog kraka do Pljevalja, pojačaće naše interne veze i veze sa spoljnim svijetom. Značajne investicije predviđene su za poboljšanje komunalne infrastrukture (voda, otpadne vode, čvrsti otpad), a brojni projekti se već realizuju., naglasio je Gvozdenović.

Ministar Branimir Gvozdenović sjutra će učestvovati u svečanoj inauguraciji sajma, a biće i učesnik Leadership summit-a, samita u okviru koga će biti organizovano šest okruglih stolova. Samit predstavlja dobru priliku za okupljanje i komunikaciju najviših zvaničnika na MIPIM Horizons sajmu. Tema samita biće: Suočavanje sa izazovima održivosti-kada političari i profesionalci iz oblasti nekretnina oblikuju budućnost.
Takođe, drugog dana sajma na štandu Ministarstva za ekonomski razvoj biće organizovana radionica na kojoj će biti predstavljeni najreprezentativniji projekti u oblasti nekretnina u Crnoj Gori čiji moderator će biti Charlie Huges, predsjednik konsultantske kompanije Smart Futures specijalizovane za održivi razvoj. Kompanije koje će se sa svojim projektima predstaviti na drugoj radionici su: Atlas Group, Business Art DOO, Vila Park DOO i Amathist DOO.


Ministar Branimir Gvozdenović će tokom sajma imati niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima i potencijalnim investitorima, ali i intervjue sa predstavnicima domaćih i inostranih medija kojih na sajmu ima preko stotinu, a sve u cilju što kvalitetnijeg i intenzivnijeg predstavljanja Crne Gore i projekata koji se realizuju.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MIPIM Horizons predstavlja jednistven događaj koji se po prvi put organizuje ove godine u Kanu 2.-4. decembra, a koji će omogućiti profesionalcima iz oblasti nekretnina i investitorima da se pozicioniraju na najbrže rastućim tržištima nekretnina na prostoru Srednjeg Istoka, Turske, Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, Rusije, Centralne Azije i Latinske Amerike.

Na MIPIM Horizons učestvuju hotelski operatori, investitori u ugostiteljstvu i turizmu, agencije za nekretnine, banke, najveće konsultantske kompanije u ovoj oblasti, lokalne vlasti i dr. MIPIM Horizons nudi: informacije o tome gdje, kad i kako ulagati u ova tržišta, kako ući u najisplativije partnerstvo, upoznavanje sa razvojnim inovacijama u oblasti nekretnina (sa akcentom na finansije, arhitekturu i održivost), kao i mogućnost speed matching-a odnodno, kako je već naznačeno, susreta sa ključnim investitorima u neformalnom okruženju, gdje se pruža mogućnost da se u sedam minuta predstave projekti investitorima zainteresovanim za otkrivanje novih lokacija velikih investicionih potencijala. Osim navedenog, MIPIM Horizons pruža mogućnost organizovanja radionica na štandovima čime se detaljnije istražuju i prezentuju teme ključne za izlagača, i privlače interesenti za projekte u zemlji - izlagaču.

Detaljnije informacije o sajmu MIPIM Horizons možete naći na sajtu www.mipimhorizons.com

PR služba
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?