Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počinje crnogorsko predsjedavanje CEFTA-om

Objavljeno: 30.12.2008. 22:06 Autor: Naslovna strana
Crna Gora od 01. januara 2009 godine preuzima predsjedavanje CEFTA 2006 sporazumom, a koje će trajati do kraja 2009 godine. Za vrijeme predsjedavanja, velika pažnja biće posvećena kako promovisanju CEFTA sporazuma tako i stvaranju pozitivne slike Crne Gore kroz saradnju i stalnu komunikaciju potpisnica CEFTA sporazuma sa svim partnerima, a naročito sa poslovnom zajednicom i Evropskom komisijom.
Za Crnu Goru predsjedavanje predstavlja veliku šansu da istakne spremnost i sposobnost da preuzme i na najbolji način izvrši sve obaveze koje su pred nju postavljene, kao i da istakne značaj koji daje poštovanju i primjeni međunarodnih pravila.

Tokom predsjedavanja biće slijeđeni strateški ciljevi koji su utvrđeni Sporazumom o izmjenama i pristupanju centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini,a to su :
dalja liberalizacija poljoprivrednog sektora,
početak pregovora o zaključivanju Sporazuma o usklađivanju sanitarnih i fitosanitarnih mjera i njihovom međusobnom priznavanju,
iniciranje pregovora radi zaključivanja plurilateralnih sporazuma o usklađivanju tehničkih propisa i standarda i međusobnom priznavanju procedura ocjena usaglašenosti,
primjena dijagonalne kumulacije porijekla u CEFTA Regionu,
usklađivanje metodologija trgovinske statistike radi poboljšanja kvaliteta podataka, olakšavajući na taj način komunikaciju i saradnju među potpisnicama.

Sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006), potpisan u Bukureštu 19. decembra 2006. godine i na snazi je nešto više od godinu dana. Za pet potpisnica (Albaniju, Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru i UNMIK/Kosovo) stupio je na snagu 26. jula 2007. godine, za Hrvatsku 22. avgusta, za Srbiju 24. septembra, a za Bosnu i Hercegovinu 22. novembra 2007. godine. U potpunosti je usklađen sa pravilima i procedurama STO i propisima EU. Efikasno sproveden, Sporazum pruža izvrstan okvir potpisnicama da se pripreme za pristupanje EU, u skladu sa Solunskom agendom i deklaracijom iz juna 2003. godine koji predviđaju uvođenje čitavog niza novih instrumenata i oblika saradnje između EU i PSP država temeljenih na instrumentima i iskustvima iz procesa proširenja.


U cilju što bolje realizacije datog sporazuma, Ministarstvo za ekonomski razvoj otvoriće web sajt CEFTA 2006 i e-mail adresu: cefta@mer.gov.me na koju se mogu dostavljati sugestije, prijedlozi, primjedbe i problemi vezani za sprovođenje Sporazuma, čime se želi naglasiti značaj saradnje i uključivanja stanovništva u ovaj proces, kao i povećati informisanost o svim preduzetim i planiranim mjerama u ovoj oblasti.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?