Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pismo ministra ekonomije Branka Vujovića Sindikalnom odboru KAP-a

Objavljeno: 12.06.2009. 21:39 Autor: Naslovna strana
SINDIKALNI ODBOR KAP-a
Za predsjednika gosp.Zorana Miloševića


Poštovani gosp.Milošević,

U dosadašnjoj komunikaciji između predstavnika Sindikata KAP-a i predstavnika Vlade Crne Gore i poslovodstva KAP-a, upoznati ste sa svim mjerama i aktivnostima koje je Vlada preduzimala u poslednjih šest mjeseci u cilju očuvanja proizvodnje u KAP-u.

Iako smatramo da nije neophodno, ipak Vas, radi preciznosti, podsjećamo na obećanja data iz Vlade Crne Gore:

Da će Vlada insistirati na poštovanju kupoprodajnog ugovora od strane većinskog vlasnika, osim ukoliko se ne postigne sporazum o drugačijim uslovima poslovanja u uslovima krize;
Da će, s obzirom da je globalna ekonomska kriza, teško pogodila industriju aluminijuma,imajući u vidu prije svega interes zaposlenih u KAP-u, kao i u preduzećima koja su poslovno vezana za KAP, i značaj KAP-a za ekonomiju CG, pomoći u rješavanju problema u poslovanju.
Da će u okviru postojeće vlasničke strukture,zajedno sa većinskim vlasnikom obezbijediti potrebne garancije za isplatu zarada,nabavku najpotrebnijih repromaterijala,obezbijediti odlaganje izmirenja obaveza prema državnim kompanijama,učestvovati u socijalno-razvojnom programu za rješavanje viška radnika.
da će, ukoliko, očuvanje predviđenog obima proizvodnje ne bude moguće sa postojećim vlasnikom, kroz reorganizaciju putem stečaja, uraditi sve što je u njenoj mogućnosti da održi proizvodnju i bez učešća postojećeg vlasnika.
da će preduzeti sve predvidjene mjere u cilju sankcionisanja kupca zbog nepoštovanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora.




Što je do sada urađeno od strane Vlade Crne Gore?

Intenzivno je pregovarala sa postojećim vlasnikom i konzorcijumom banaka u cilju traženja rješenja za obezbjeđenje uslova za održavanje proizvodnje u KAP-u;

obezbijedila je garancije za kredit za obezbjeđenje sredstava za izmirenje zarade za zaposlene u KAP-u i Rudniku boksita za prethodne mjesece;

obezbijedila je odlaganje plaćanja obaveza KAP-a prema državnim kompanijama;

pripremila socijalni program koji je ponuđen radnicima KAP-a i Rudnika boksita a za koji je neophodno da iz sopstvenih sredstava obezbijedi cca 40 miliona eura.

u poslednih nekoliko dana u intenzivnim pregovorima konačno došla do mogućeg rješenja sadržanog u Memorandumu o razumijevanju o kojem se pregovara ne samo sa većinskim vlasnikom već i sa konzorcijumom banaka bez kojih se obaveze iz Memoranduma ne mogu realizovati (tekst Memoranduma dostavljamo u prilogu).

Za slučaj da ne dođe do sporazuma, odnosno novog Ugovora sa postojećim vlasnikom, preduzela je sve mjere koje proističu iz kupoprodajnog ugovora zbog nepoštovanja ugovornih obaveza:
 naplatila činidbenu garanciju zbog nepoštovanja investicionih obaveza;
 pokrenula tužbu pred arbitražnim sudom u Frankfurtu zbog štete koja je nastala zbog nepoštovanja ugovornih obaveza;
 pokrenula proceduru raskida ugovora zbog neizmirenja duga prema EPCG koji prevazilazi 10 miona eura.

Ukoliko se postigne sporazum sa većinskim vlasnikom i konzorcijumom banaka na osnovu elemenata koji su definisani tekstom Memoranduma o razumijevanju, novi odnosi bi bili regulisani novim Ugovorom kojim bi bilo predviđeno da većinski vlasnik :
 upravlja KAP-om uz obavezu da održi proizvodnju na predvidjenom nivou;
 redovno izmiruje zarade zaposlenima;
 redovno izmiruje obaveze prema dobavljačima;
 investira makar minimalni dio sredstava u održavanje opreme i zaštiti životne sredine;
 povuče tužbu koju je podnio pred Arbitražnim sudom u Frankfurtu.

Vlada bi tim Ugovorom prihvatila sve obaveze definisane Memorandumom o razumijevanju.


Jasno je da Vlada nema ovlašćenja i da ne može garantovati stalnu deblokadu računa KAP-a, niti obezbijediti da se zarade isplaćuju do 15-tog u mjesecu. Takodje, ne može dati pismenu garanciju da će većinski vlasnik KAP-a u svemu poštovati obaveze iz Kolektivnog ugovora, jer su to obaveze poslodavca. Ono što će Vlada moći je da članstvom u Odboru direktora KAP-a prati realizaciju obaveza iz novog Ugovora i preduzme potrebne mjere za slučaj kršenja tih obaveza na način predviđen tim Ugovorom.

Svakako da je neophodno da o svim daljim aktivnostima budu obaviješteni predstavnici Sindikata KAP-a i da sa poslodavcem pregovaraju o ispunjenju obaveza iz Kolektivnog ugovora i drugim pitanjima od njihovog interesa.

Za očekivati je da, u trenutnim uslovima krize, Sindikat KAP-a u saradnji sa poslodavcem da doprinos u traženju realno prihvatljivih rješenja, što može biti od presudnog uticaja da se uloženim naporima svih zainteresovanih strana stvore uslovi za očuvanje proizvodnje u KAP-u.

S poštovanjem,


M I N I S T A R

Branko Vujović



Prilog:
Tekst Memoranduma o razumijevanju

Co:
Savez Sindikata Crne Gore
generalni sekretar gosp. Veselin Vujanović

Download
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?