Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar ekonomije Branko Vujović primio ambasadorku Bugarske Maju Dobrevu

Objavljeno: 20.08.2009. 22:01 Autor: Naslovna strana
Ministar ekonomije Branko Vujović primio je danas ambasadorku Bugarske Maju Dobrevu. Važna tema razgovora bila je priprema predstojece zvanične posjete predsjednika Filipa Vujanovića Bugarskoj, početkom novembra ove godine. Na sastanku je naglašeno da u kontekstu regionalne saradnje, kao spoljnopolitičkog prioriteta Crne Gore, razvijanje bilateralnih odnosa sa Bugarskom ima poseban značaj, zbog tradicionalne bliskosti i prijateljskih odnosa.
Ministar Vujović je istakao da postoji interes za unapređenje ekonomske saradnje i podsjetio da su dvije države potpisale bilateralni Sporazum o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Bugarske još u maju 2007. Kako je crnogorska strana formirala svoj dio Međuvladine Komisije za ekonomsku saradnju, ambasadorka Dobreva je potvrdila da će i Bugarska do novembra imenovati sastav Komisije kako bi se konstitutivna sjednica Međuvladine komisije održala za vrijeme zvanične posjete predsjednika Filipa Vujanovića toj zemlji.
Ministar Vujović je upoznao ambasadorku Dobrevu sa ekonomskim prioritetima Vlade i Ministarstva ekonomije, s posebnim osvrtom na sektor energetike. Ministar je informisao ambasadorku o statusu procesa dokapitalizacije Elektroprivrede i traženja strateškog partnera i naglasio da je izrada dokumentacije za valorizaciju hidropotencijala u finalnoj fazi, a da se aktivno radi na zaokruživanju uslova za valorizaciju rudnog bogatstva, energije vjetra i sunca. Istakao je da predstoje nove, značajne investicije u drvoprerađivačkoj industriji na sjeveru Crne Gore.
Ministar Vujović je podsjetio na tekuće i buduce projekte u oblasti infrastrukture kao preduslova za budući ekonomski razvoj Crne Gore. Posebna tema razgovora bile su potencijalne oblasti ekonomske saradnje Crne Gore i Bugarske. Ministar Vujović je izrazio uvjerenje da će bugarski investitori naći interesovanje u projektima u Crnoj Gori.
Ambasadorka Dobreva je naglasila dobre bilateralne odnose između Crne Gore i Bugarske uz interesovanje Bugarske za jaču saradnju u oblasti ekonomije. Ambasadorka je podsjetila da postoji interesovanje bugarskih investitora za privatizaciju Duvanskog kombinata, i za investiranje u sektor energetike i infrastrukture. Bugarska je, takođe, spremna da podrži Crnu Goru u procesu evropskih integracija i može da, kako je istakla ambasadorka Dobreva, prenese korisna iskustva.

Dogovoreno je da se uskoro potpišu Sporazum o promociji i zaštiti investicija koji je inicirala crnogorska strana kao Memorandum o saradnji u oblasti energetike.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?