Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar ekonomije Branko Vujović susreo se danas u Moskvi sa ministrom energetike Ruske federacije Sergejem Šmatkom

Objavljeno: 16.10.2009. 21:16 Autor: Naslovna strana
Ministar ekonomije Branko Vujović razgovarao je danas u Moskvi sa ministrom energetike Ruske federacije Sergejem Šmatkom, koji je domaćin i incijator dvodnevne posjete crnogorske delegacije ruskoj prijestonici.
Dobri partnerski odnosi Crne Gore i Ruske Federacije su osnova, kako je naglašeno na današnjem sastanku, za dalja ulaganja u oblasti energetike. Crna Gora realizuje niz projekata u sektoru energetike i projekcije su da će upravo ta oblast biti jedan od nosilaca priliva stranih investicija. U tom kontekstu, ministar Vujović je istakao da je u toku javni oglas za pretkvalifikaciju za davanje koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju malih hidorelektrana, pripremljena je zakonska osnova za tender za izražavanje interesovanja za vjetroelektrane, a radi se i na izradi prostorno-planske dokumentacije za raspivanje tendera za HE Morača, eksploataciju mrkolignitnog uglja i izgradnju termoelektrane na Maoču, kao i u oblastima istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

Ministar Šmatko je prenio zainteresovanost ruskih kompanija za investicione projekte u Crnoj Gori, posebno onih koje su u svijetu prepoznate kao lideri u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Ruske kompanije su posebno zainteresovane za istraživanje gasnih potencijala ali i instalaciju gasne elektrane u Crnoj Gori. Takođe, ruskim kompanijama su veoma interesantni projekti u oblasti hidroenergije i izgradnje hidroelektrana.

Ministri su ocijenili da postoji obostrani interes za saradnju u oblasti energetike na navedenim projektima. Ruski ministar je iskazao spremnost da obezbijedi eskpertsku i stručnu pomoć u cilju definisanja smjernica razvoja sektora istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u svim ostalim energetskim projektima koje realizuje Ministarstvo ekonomije, a koja su od obostranog interesa.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?