Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Posjeta ministra ekonomije Uniji poslodavaca Crne Gore

Objavljeno: 23.10.2009. 21:12 Autor: Naslovna strana
Sastanak ministra ekonomije Branka Vujovića i predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predraga Mitrovića, uz učešće crnogorskih privrednika članova UPCG, održan je danas u UPCG.

Teme sastanka su bile:
- Procedure javnih nabavki kao biznis barijera
- Pomoć države po pitanju većeg učešća domaćih preduzeća na tenderima
- Problemi privrednika u sektoru energetike, posebno s aspekta malih i srednjih preduzeća
- Pomoć države po pitanju obezbjeđenja adekvatnih instrumenata za regulisanje i ubrzanje procedura međusobne naplate potraživanja privrednika nastalih kao posljedica ekonomske krize

Na sastanku u UPCG potencirane su aktuelnost navedenih tema, uz markiranje konkretnih problema u poslovanju s jedne, i vrste mjera i planiranih aktivnosti koje će biti usmjerene na pomoć privrednim subjektima s druge strane.
Učesnici sastanka razgovarali su i o rezultatima rada Koordinacionog tijela UPCG i ministarstva u prošlom sazivu, a najavljene su i nove aktivnosti i inteziviranje saradnje unutar ovog tijela u interesu ukupne privrede Crne Gore.
Uz zadovoljstvo tokom sastanka i prezentovanim oblicima saradnje, najavljen je nastavak održavanja susreta UPCG i ministarstva ekonomije i zajedničkog rada na stvaranju povoljnog biznis ambijenta i jačanja ukupne crnogorske privrede.


IZJAVA ministra ekonomije Branka Vujovića nakon sastanka sa privrednicima u Uniji poslodavaca

"U Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) danas smo imali konstruktivan razgovor, gdje su predstavnici tog udruženja iznijeli probleme koji opterećuju poslovanje kompanija.

Zajednički smo konstatovali da država mora posvetiti posebnu pažnju stvaranju boljih uslova i pretpostavki za funkcionisanje malih i srednjih preduzeća, koja su okosnica našeg budućeg privrednog sistema. Kroz razne vidove povoljnosti i subvencija treba stvarati uslova da ta preduzeća funkcionišu.

Čuli smo probleme koji su najaktuelniji i kojima se mora posvetiti posebna pažnja. Problem bankarskog sektora ili podrške banaka preduzećima, pored svih napora Vlade u obezbjeđivanju sredstava koja su prenijeta bankama u funkciji podrške privrede, nažalost vrlo mali broj je riješenih kreditnih podrških od strane svih banaka u Crnoj Gori.
Generalno, neke banke su napravile prve iskorake, ali to ni iz daleka nije ono što su potrebe ovih preduzeća.

Saopšteni su problemi koji se tiču konkurentnosti i uslova poslovanja. Date su značajne primjedbe na sprovođenje tenderskih procedura i postupaka, gdje se već u startu, zbog administrativnih i drugih razloga, eliminišu domaća preduzeća da na ravnopravan način konkurišu.

Nevjerovatno je da nemamo malo više osjećaja u pripremi procedure da obezbijedimo ravnopravne uslove i podstaknemo partnere iz inostranstva da su u obavezi kod biranja preduzeća, ili da će imati prednosti ili bolju podršku ukoliko uključe crnogorska preduzeća u biznis.

Iznijeti su i stavovi o uslovima koji se tiču energetike, cijene struje koja je za ovu vrstu preduzeća veća nego za druga i u drugim državama, kao i o potrebi subvencioniranja od Vlade. Pokušaćemo da nastavimo sa tim u mjeri u kojoj bude moguće.

Davanje drugih vrsta subvencija, u poljoprivredi i drugim djelatnosti, biće politika Vlade i u narednom periodu.

Tu su i drugi problemi koji se tiču energetike. To se odnosi na dio skladišnih kapaciteta, za koje već sedam godina ne možemo dokazati da su državni, koja stoje prazna. Za to vrijeme imamo jedan monopolski položaj u Crnoj Gori, bez mogućnosti da u tom kvalitetu nabavke i snabdjevenosti imamo ono što su potrebe građana i privrede.

Dogovorili smo se da u narednom periodu po svakom od ovih pitanja, u okviru koordinacionih grupa, tražimo rješenja kojima ćemo stvoriti povoljnije pretpostavke za poslovanje preduzeća."
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?