Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar ekonomije Branko Vujović otvorio Treći Zajednički komitet CEFTA-e

Objavljeno: 29.10.2009. 18:22 Autor: Naslovna strana
Ministar ekonomije Branko Vujović otvorio je danas Treći Zajednički komitet na kome su učestvovali predstavnici zemalja potpisnica CEFTA Sporazuma ističući da je, od kako je 01. januara Crna Gora je preuzela predsjedavanje CEFTA sporazumom, aktivno rađeno na promovisanju CEFTA-e kao jednog prepoznatljivog multilateralnog sprorazuma koji je od velikog značaja za sve u Regionu, posebno u uslovima ekonomske krize.
- Imajući na umu da naše privrede još nijesu dostigle stepen konkurentnosti koji bi nam svim omogućio izlazak na veća tržišta, ovaj sporazum dobija na posebnom značaju - rekao je ministar Vujović dodajući da statistički pokazatelji govore da je pad koji je regionalna trgovina imala u vrijeme krize blaži nego pad koji je Region imao prema svijetu.
- Sama ta činjenica nas upućuje da se okrenemo Regionu i iskoristimo sve mogućnosti koje nam jačanje takve saradnje pruža. Poboljšanje poslovnog ambijenta može samo da ima pozitivan efekat i povećanje trgovine može predstavljati jedan od puteva ka izlasku iz krize. U vrijemenu kada je globalizacija sve prepoznatljivija, male ekonomije, sa malim tržištima kao što su pojedinačno tržišta CEFTA potpisnica moći će se izboriti za svoje mjesto jedino ako budu povezane. Dobra povezanost i zajednička pravila u Regionu uticaće na priliv stanih direktnih investicija - naglasio je ministar ekonomije Vujović.
Period od preuzimanja predsjedavanja obilježili su, pored velikog rada svih, i neki problemi koje smo dijelom riješili, dok su neki ostali i dalje aktuelni.
- Probleme ne smatramo kao nešto što je nemoguće riješiti i pred čim treba zatvarati oči već smatramo da Sporazum i postoji da bi se strane dogovorale i u duhu međunarodno prihvaćenih pravila rješavale međusobne probleme. Vidimo ih kao pokretače daljih pregovora i kao element čije rješavanje dovodi do jačanja međusobne saradnje. Sposobnošću da rješavamo sporne situacije pokazujemo da smo zreli za šire integracije u međunarodnu zajednicu - smatra Vujović uz podsjećanje da je "jedan od ciljeva koje je Crna Gora postavila početkom svog predsjedavanja jačanje saradnje kroz liberalizaciju poljoprivrednog sektora što je danas u najvećoj mjeri i završeno".
- Ispunjenje ovog cilja dobija na svom značaju kada znamo da se pregovori oko dalje liberalizacije poljoprivrede u okviru Svjetske Trgovinske Organizacije bezuspješno vodi od 2001 godine. Svjesni značaja uklanjanja barijera u trgovini, inicirali smo takođe i početak pregovora na zaključivanju sporazuma o usklađivanju sanitarnih i fitosanitarnih mjera i njihovom međusobnom priznavanju, kao i pregovora radi zaključivanja plurilateralnih sporazuma o usklađivanju tehničkih propisa i standarda i medjusobnom priznavanju procedura ocjena usaglašenosti. Pokrenute su i inicijative za širenjem primjene dijagonalne kumulacije u CEFTA regionu. U realizaciji CEFTA sporazuma postoje i odrđene poteškoće a jedna od njih su veoma raširene necarinske barijere. Danas svi mi prisutni svjesni smo činjenice da je dobra saradnja osnovni pokretač za otkrivanje i otlanjanje barijera koje postoje - zaključio je Vujović.
Potpredsjednik srpske Vlade, Mlađan Dinkić je istakao važnost Sporazuma, posebno ako se ima u vidu da je ova godina bila jedna od najtežih u istoriji svjetske privrede, zbog globalne ekonomske krize, ali i da posljednji pozitivni pokazatelji ukazuju na izlazak iz recesije.
- Sporazum je važan za regionalni razvoj, odnosno male države i ekonomije. Treba da unaprijeđujemo konkurentnost privrede, razvijemo infrastrukturu i privučemo što više stranih direktnih investicija u narednom periodu - poručio je Dinkić.
Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Vilim Primorac, je podsjetio da je CEFTA je zajedničko vlasništvo te da svi zajedno moramo, posvećenim pristupom, da doprinesemo njegovoj što boljoj realizaciji. Pravi efekti Sporazuma još nijesu dostignuti i trebalo bi, smatra Primorac, utvrditi način na koji bi se oni zajednički dostigli. Ukoliko se problem nastali usljed liberalizacije trgovine, ne budu na vrijeme sanirali Primora predviđa da će region doći u situaciju u kojoj okolnosti diktiraju rješenja.
Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Petar Turčinović navodi da primjena Sporazuma pokazuje unaprijeđenje trgovine u regionu, čak i više nego da nije bilo krize.
Ministar ekonomije Makedonije, Fatmir Besimi, smatra da CEFTA može imati pozitivne efekte ukoliko sve zemlje potpisnice budu posvećene zajednićkim ciljevima.
-Imamo još mnogo da uradimo na kreiranju zajedničkog tržišta - poručio je Besimi.
Jačanje saradnje i primjena Sporazuma, prema riječima ambasadora Albanije, Tonina Becija, jedini je način da zemlje regiona izađu iz krize.
Na otvaranju Zajedničkog komiteta je ocijenjeno da bi
Unaprijeđenje saradnje potpisnica Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), koji ima veliki značaj za male ekonomije, trebalo u narednom periodu da doprinese poboljšanju regionalnog razvoja i trgovine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?