Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava ministra ekonomije Branka Vujovića povodom današnjih pregovora o traženju rješenja za rad i nastavak rada u Željezari Nikšić

Objavljeno: 25.11.2009. 21:58 Autor: Naslovna strana
Ministar ekonomije Branko Vujović: "Danas smo sa većinskim vlasnikom Željezare imali razgovor u cilju traženja rješenja za rad i nastavak rada u ovom preduzeću. Dogovorili smo se da većinski vlasnik počne sa isplatom septembarskih zarada u petak, da se proizvodnja u Željezari odvija sa realizacijom kvalitetnog programa prema onome što bude moguće plasirati na tržištu, da se za radnike koji ne budu angažovani obezbijedi isplata osnovne zarade u vremenu kada ne budu na poslu, da Vlada i MNSS zajednički traže rješenje za obezbjeđenje kratkoročnog kredita, mislim da će biti dovoljno pet miliona eura u okviru onih 25 miliona na osnovu garancija Vlade. Iz tih sredstava će se izmirivati zaostale zarade, i isplatiti dio obaveza koje Željezara ima po osnovu plaćanja transporta opreme i nekih drugih troškova za pripremu montaže nove opreme. Danas nam je potvrđeno da je 60 odsto opreme stiglo a otprilike 40 odsto bi trebalo da stigne, kako bi se otpočelo sa montažom i stavljanjem u funkciju, za šta će trebati sigurno tri, četiri a možda i pet mjeseci rada. Potrdili smo i iskazali spremnost da u periodu do 30. juna 2010. godine ne pokrećemo postupak po osnovu Ugovora i Aneksa Ugovora, zbog prolongiranja rokova u kome se nijesu obezbijedili kreditni uslovi, što je bila obaveza većinskog vlasnika, uz preduslov da za taj period, dakle do 30. juna 2010. većinski vlasnik obezbijedi isplatu zarada, montažu cjelokupne opreme, proizvodnju kvalitetnog programa po obimu koji će zavisiti od tržišta, kao i da se u periodu do 30.06.2010. obezbijede krediti kao što je dato u Aneksu Ugovora još ranije, dakle 10 miliona eura iz sopstvenih sredstava a 25 miliona eura na osnovu garancija Vlade. Na ovaj način se daje mogućnost i pruža šansa da se sa postojećim vlasnikom nađe rješenje za poslovanje Željezare.

Mi smo svjesni da isplatom septembarske zarade nijesu realizovani svi zahtjevi Sindikata, i zaista očekujemo puno razumijevanje Sindikata za situaciju u kojoj se nalazi Željezara i njena pozicija sada na tržištu. Kroz ovu zajedničku aktivnost na obezbjeđenju kreditnih sredstava tražićemo načina da se iz tih sredstava izmire zaostale zarade. Zbog toga bi moja poruka Sindikatu bila da budu strpljivi, da imaju razumijevanja i da ćemo ih, naravno, narednih dana obavijestiti o tome kako većinski vlasnik planira da izmiri i druge obaveze koje su već pristigle prema radnicima. Dakle, očekujemo puno razumijevanje i partnerskih odnos prema Sindikatu, jer u ovom trouglu većinskog vlasnika, Sindikata i Vlade, moramo zajednički tražiti rješenje da Željezara opstane."
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?