Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavnici Vlade Crne Gore i Vlade Makedonije parafirali su u Ohridu Republika Makedonija 17. jula 2009. godine Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Makedonije o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta

Objavljeno: 17.07.2009. 23:27 Autor: Naslovna strana
Predstavnici Vlade Crne Gore i Vlade Republike Makedonije parafirali su u Ohridu Republika Makedonija 17. jula 2009. godine Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Makedonije o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta i potpisali Protokol sa sastanka delegacijа Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore i Ministarstva transporta i veza Republike Makedonije.

Dvodnevni sastanak Mješovite komisije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza putnika i tereta odrzan je 16-17.jul u Ohridu u organizaciji Ministarstva transporta i veza Republike Makedonije i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore. Crnogorsku delegaciju predvodila je pomoćnik ministra za drumski, vazdušni saobraćaj i puteve Mirel Radić-Ljubisavljević, a makedonsku rukovodilac sektora za drumski saobraćaj i infrastrukturu Stevče Jolakoski.

Sporazum ce predstavljati izraz suvereniteta obje države u oblasti medjunarodnog drumskog saobraćaja, a promovisace nacelo liberalizacije tranzitnog prevoza tereta. Sporazum predvidja mogućnost liberalizacije i ostalih vidova prevoza ukljucujuci i bilateralni prevoz tereta, čime bi se smanjili troškovi prevoza i uklonile administrativne barijere u međunarodnom drumskom prevozu.

Crnogorska delegacija je upoznala makedonsku stranu da je ratifikovala Ugovor o međunarodnom povremenom prevozu putnika običnim i putničkim autobusima (INTERBUS Ugovor) i da je on u Crnoj Gori na snazi od 1. januara 2009. godine, čime su se stvorili uslovi da se pojedine vrste povremenog prevoza u potpunosti liberalizuju, što predstavlja preduslov za povećanje turističkog prevoza putnika između dvije države.

Obje strane su se saglasile da se i dalje prevoz tereta, kao i putnika obavlja bez naplate naknade za korišćenje puteva.

Konstatovano je da postoji prostor i potencijal za unaprjeđenje međusobne saradnje i poboljšanje trgovinske razmjene,a potpisivanje Sporazuma doprinjece savremeno organizovanom međunarodnom prevozu izmedju Crne Gore i Makedonije u skladu sa transportnom politikom EU cijem pridruzivanju obje drzave teze.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?