Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrija Lompar održao sastanak na temu Mogućnosti vraćanja u funkciju aerodroma Berane

Objavljeno: 26.01.2008. 00:29 Autor: Naslovna strana
Danas je u Ministarstvu saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija održan sastanak povodom sagledavanja mogućnosti za vraćanje aerodroma Berane u funkciju. Na sastanku su, pored ministra Lompara i pomoćnika ministra Mirel Radić Ljubisavljević, učestvovali i ministar Suad Numanović, predsjednik Opštine Berane Vuka Golubović, direktor JP Aerodromi Crne Gore Milovan Đuričković i direktor Terminalne Kontrole letenja Podgorica Šemsudin Redžepagić.
Direktor JP Aerodromi Crne Gore Milovan Đurićković upoznao je prisutne sa rezultatima studije koju je za potrebe Aerodroma Crne Gore uradio tim experata Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), naglašavajući da parametri iz te studije ne idu u prilog ulaganja u revitalizaciju tog objekta. Međutim, stav JP Aerodromi Crne Gore je da će to preduzeće, bez obzira na to, sprovesti svaku odluku i zaključak koji Vlada Crne Gore donese po tom pitanju.
Gradonačelnik Berana Vuka Golubović saopštio je svoj i stav gradonačelnika šest sjevernih opština o značaju tog projekta, imajući u vidu viziju razvoja i posebno valorizaciju turističke ponude sjevera Crne Gore. U tom smislu on je izvjestio prisutne o interesovanju stanih investitora za ulaganje u tu oblast i to kroz model javnoprivatnog partnerstva. Takođe je najavio i rezultate studije koju rade konsultanti iz Republike Češke.
Ministar Numanović je istakao da je stavljanje u funkciju aerodroma Berane od javnog interesa i podržao stav da bi realizacija tog projekta bitno doprinijela razvoju sjeverne regije. U tom kontekstu, on se založio za podršku opštinama sjevernog regiona na pronalaženju optimalnog modela za stavljanje tog aerodroma u funkciju.
Na kraju sastanka, ministar Lompar je istakao da treba spriječiti devastaciju prostora na kome se nalazi aerodrom, te da Opština Berane mora donijeti odluku o zabrani gradnje objekata u zoni aerodroma, jer bi u protivnom to moglo predstavljati ograničavajući faktor u revitalizaciji aerodromske infrastrukture. On je podsjetio da se ne smiju zanemariti potencijali Bjelasice i Komova za razvoj turizma na sjeveru i mogućnost da se u I fazi taj aerodrom osposobi za lake letilice, eventualno za vazduhoplovnu obuku, te za sportske i turističke svrhe. Kad su u pitanju komercijalni letovi, on je naglasio da bi se u realizaciju tog projekta morala uložiti značajna sredstva, za što prema ocjenama eksperata EBRD-a i Svjetske Banke, sada ne postoji ekonomsko opravdanje.
Dogovoreno je da se na priču o aerodromu Berane ne stavlja tačka, odnosno da treba sačekati rezultate studije koju je najavio gradonačelnik Golubović i, ukoliko se pojave zainteresovani partneri za model javno-privatnog partnerstva za revitalizaciju tog objekta, Vlada Crne Gore i opštine sjevernog regiona će podržati tu inicijativu. Takođe je dogovoreno da za članove Vlade treba pripremiti Informaciju o tehničkoj i ekonomskoj izvodljivosti tog projekta, kako bi Vlada mogla razmotriti mogućnosti revitalizacije aerodroma Berane.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?