Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar, ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić i direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović obišli lokalitete na kojima se izvode radovi duž

Objavljeno: 21.02.2008. 19:57 Autor: Naslovna strana
Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar, ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić i direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović obišli su lokalitete na kojima se izvode radovi duž jadranske obale, a definisani su Programom eliminisanja uskih grla u Crnoj Gori. Riječ je o dionicama u Sutomoru, Kufin I i Kufin II ( dionica putnog pravca Bar-Budva), bulevaru u Bečićima, lokalitetima Lepetani i Kamenari i dionici od Meljina do Jokmegdana u Herceg Novom. Predstavnici Vlade i Opština imali su priliku da se sretnu i porazgovaraju sa predstavnicima kompanija koje izvode radove na pomenutim dionicama.

Sa gradonačelnikom Bara g-dinom Žarkom Pavićevićem delegacija crnogorske Vlade obišla je radove na lokalitetu Sutomore, gdje je u toku izgradnja treće trake dužine 1 900 m. Izvođač radova na ovom lokalitetu je preduzeće Tehnoput Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za saobraćaj će izvođenje radova na ovoj dionici finansirati sa sredstvima u iznosu od milion eura, dok je Opština Bar preuzela na sebe ostale troškove vezane za uređenje ove dionice ( rekonstrukcija postojeće vodovodne i kanalizacione mreže, elektroenergetskih i telekomunikacionih instalacija). Ministar Lompar je istakao da je zadovoljan sadašnjom dinamikom, imajući u vidu značajno eliminisanje uskog grla u Sutomoru i priprema za narednu ljetnju turističku sezonu. Paralelno sa izgradnjom skoro 2 km treće trake, izvode se i radovi na postavljanju cijevi regionalnog vodovoda za crnogorsko primorje, istakao je ministar Nenezić izražavajući optimizam da će u skladu sa planovima ovi radovi biti okončani do 01.juna 2008. godine.


Ministri Lompar i Nenezić i Gradonačelnik Pavićević su takođe obišli i lokalitet Kufin I i Kufin II, na kome su u toku radovi na izgradnji 4 km treće trake, i sanacije dodatnih 670 m puta. Na ovom uskom grlu intervenisaće se proširenjem jednog mosta sa trećom trakom dok će drugi most na ovom dijelu puta biti saniran i presvučen novim kolovozom. Ministarstvo saobraćaja i Direkcija saobraćaja su za rekonstrukciju ove dionice opredijelili 3 miliona eura, a izvođač radova je Crnagoraput.



Resorni ministar i ministar turizma i zaštite životne sredine su se u Budvi, na lokalitetu Bečići, reli sa gradonačelnikom Budve g-dinom Rajkom Kuljačom, koji je izvijestio prisutne o dinamici i izmjenama u izgradnji bulevara (4 trake) dužine 2 km kroz Bečiće. Naime, došlo je do promjene u projektovanju ove dionice, koja se odnosi na izgradnju 4 podvožnjaka, koji će, kako je naglasio Ministar Lompar, doprinijeti povećanju sigurnosti u saobraćaju. Dodatni napori u vidu uvođenja treće smjene na ovom gradilištu, mogli bi doprinijeti da radovi na ovoj dionici budu završeni do 01. juna 2008. godine istakao je Veselin Grbović. Izvođač radova na ovom lokaliteu je preduzeće Tehnoput, vrijednost radova je 3,6 miliona eura, polovinu sredstava obezbijedila je Opština Budva a drugu polovinu ministarstvo saobraćaja i Direkcija za saobraćaj. Ministar Nenezić je podsjetio da je Budva prepoznata kao najatraktivnija lokacija i naglasio da ubrzani razvoj turističke privrede mora pratiti i razvoj putne infrastrukture.

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš dočeko je delegaciju Vlade na lokalitetu Lepetani, gdje su započeti pripremni radovi na izgradnji treće trake dužine oko 500 m. Vrijednost ovih radova je 547 hiljada eura, a u finansiranju projekta Opština Tivat participirala je sa 250 hiljada eura, dok su ostatak sredstava obezbijedili Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za saobraćaj. Izvođač radova je Crnagoraput, a rok završetka radova je 90 dana. Ministri saobraćaja i turizma složili su se da će na ovaj način, u saradnji sa Opštinom Tivat biti eliminisano usko saobraćajno grlo koje je posebno izraženo tokom ljetnje turističke sezone.

Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za saobraćaj će u saradnji sa Opštinom Herceg Novi riješiti i dva uska grla u Herceg Novom, pa su predstavnici Vlade iskoristili priliku i na lokalitetu Savina ( od Meljina do Jokmegdana) razgovarali sa Gradonačelnikom Herceg Novog g-dinom Dejanom Mandićem. Na ovoj dionici biće izgrađeno 1 800 m treće trake. Drugi usko grlo u Herceg Novom biće riješeno izgradnjom treće trake dužine 600 metara na lokalitetu Kamenari, gdje se očekuje završetak tenderske procedure kako bi se otpočelo sa radovima. Resorno ministarstvo i Direkcija za saobraćaj će u ovom projektu učestvovati sa 1.3 miliona eura, dok će Opština riješiti problem ekspropriacije zemljišta, preko kojeg će se izvoditi radovi. Ministar Lompar je izrazio očekivanja da proces ekspropriacije neće usporiti radove i da će se i ovi radovi okončati na vrijeme.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?