Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija

Objavljeno: 22.02.2008. 23:48 Autor: Naslovna strana
Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Pokreta za promjene iznijeli su niz neosnovanih optužbi na adresu Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, koje su, bez sumnje, plasirane isključivo u cilju predizborne kampanje.
Neosnovani su navodi PZP-a da u Crnoj Gori ne postoje stručne institucije iz oblasti saobraćaja. Pored Ministarstva saobraćaja u kojem se sačinjavaju i kreiraju zakoni, podzakonski akti, programi, strategije itd, stručne institucije koje se bave saobraćajem su Direkcija za saobraćaj Crne Gore, Uprava pomorske sigurnosti, Uprava civilnog vazduhoplovstva.
Tvrdnja da u Ministarstvu saobraćaja nema nijednog stručnjaka je krajnje neodgovorna i uvrjedljiva. U PZP-u, po običaju, procjenjuju da mimo njih u Crnoj Gori nema stručnjaka za bilo koju oblast, što govori o njima samima, kao i o njihovom podcjenjivanju stručnih lica, kao i građana.
Što se tiče izrade fizibiliti studije za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori, kompletna procedura ne samo da nije, kako je nazivaju, kamuflaža procesa, već je od početka saradnje sa Svjetskom Bankom na tom kapitalnom projektu, čitav proces bio transparentan. Osim toga, resorno ministarstvo je predložilo, a Vlada imenovala Projektni tim za podršku i praćenje realizacije projekta izgradnje autoputeva. Tim je sačinjen od 20 crnogorskih renomiranih stručnjaka ( građevinski inženjeri, saobraćajni inženjeri, geolozi, ekonomisti....) koji će pratiti rad na svim aktivnostima vezanim za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori.
Saobraćajna politika u proteklih nekoliko godina (naročito u sektoru puteva) dovela je do uspješne realizacije preko 40 projekata na postojećoj mreži regionalnih i magistralnih puteva (izgrađene su treće trake, sanirani mostovi, klizišta i kosine, rehabilitovani tuneli). Ovim radovima obuhvaćen je i put od Podgorice do granice sa Srbijom, gdje se trenutno izvode radovi na rekonstrukciji 6 km puta i sanaciji 10 tunela na dionici Mioska-Kolašin.
Na magistralnom putu od Ulcinja do Herceg Novog trenutno je aktivno 5 gradilišta a u toku su aktivnosti na otpočinjanju radova i na 6. lokalitetu. (treća traka Sutomore (1900 m), treća traka Kufin (4000 m), bulevar Bečići-Budva (2000 m), treća traka Kamenari (600 m) i Lepetani (600 m) i treća traka dužine 1800 m od Meljina do Jokmegdana u Herceg Novog. Za sve te radove predviđeno je da budu završeni do početka ljetnje turističke sezone, čime ćemo već do polovine ove godine eliminisati 6 uskih grla iz usvojenog Programa.
To su činjenice i one bi trebalo da govore više od, kako sami predstavnici PZP-a kažu sumnji da je ovo i da je ono... Na sve to je ovo Ministarstvo više puta ukazivalo, pozivajući PZP da konačno pokrenu više puta najavljivanu interpelaciju o radu Vlade u oblasti saobraćaja, o čemu je crnogorska javnost upoznata.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?