Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Intervju ministra saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrije Lompara, objavljen u nedeljnom magazinu BG Ekonomist

Objavljeno: 25.02.2008. 19:35 Autor: Naslovna strana
Autor: Dragica Lalatović
Preliminarni rezultati studije izvodljivosti pokazuju da je saobraćajnica od Bara do granice sa Srbijom ekonomski isplativa - Deonica od Podgorice do Mateševa za Vladu apsolutni prioritet
Iako je u velikom iščekivanju da počne izgradnja najavljenog autoputa od Bara do Boljara na granici sa Srbijom, crnogorska javnost malo zna koliko je teško i komplikovano donijeti jednu takvu odluku i koliko posla treba završiti prije samog početka gradnje.
Vlada u ostavci premijera Željka Šturanovića je počela izradu najvažnijih dokumenata neophodnih za donošenje odluke o gradnji, prije svega autoputa od Bara prema granici sa Srbijom, a veoma su veliki izgledi da će nova Vlada ovaj projekat staviti u sam vrh svojih ekonomskih i političkih prioriteta.
Autoput Bar - Boljare, kao i Jadransko-jonska magistrala predstavljaju kako eksterno-integrativni, tako i interni cilj: povezivanje juga, centralnog i sjevernog dijela zemlje
I pored činjenice da u osnovnoj Trans Evropskoj Transportnoj Mreži, ustanovljenoj 1996. godine odlukom Evropske komisije, kojom su obuhvaćeni svi vidovi saobraćajnih veza između evropskih zemalja, Crne Gore nema na predviđenim koridorima i njihovim granama, međunarodna zajednica, ipak, u okviru dalje razrade pokazuje spremnost da se Crna Gora posebnim saobraćajnicama priključi glavnim panevropskim koridorima. Autoputevi Bar - Boljare, kao i Jadransko-jonski put, predstavljaju kako eksterno-integrativni, tako i interni cilj, a to je povezivanje juga, centralnog i sjevernog dijela zemlje.
Pozitivna računica
Zašto nije lako doći do odluke, iako je izvjesno da će do kraja ove godine početi gradnja autoputa Bar - Boljare, jer preliminarni rezultati fizibiliti studije, koju radi na tenderu izabrana konsultantska kuća Luj Berže, pokazuju pozitivnu ekonomsku računicu, kojoj u prilog ide i povećana frekvencija saobraćaja minulih godina?
Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija u Vladi Crne Gore, Andrija Lompar, ističe za Ekonomist magazin da je trenutno u toku ukupno pet paralelnih aktivnosti, neophodnih za početak gradnje. Radi se prostorni plan zemlje koji treba da usvoji Skupština Crne Gore, (koji je u međuvremenu povučen iz skupštinske procedure i oko kojeg se vodi velika polemika), radi se detaljni urbanistički plan, idejno rješenje, fizibiliti studija i studija o privatno javnom partnerstvu. Lompar se nada da će do aprila biti usvojen prostorni plan, nakon kojeg mora postojati detaljni urbanistički plan, kako bi sve bilo u skladu sa zakonima o izgradnji građevinskih objekata, o javnim nabavkama i Zakonu o putevima, odnosno kompletnim pravnim okvirom.
1,7 mlrd evra izgradnja 170 km autoputa
Svjesni rizika da Skupština Crne Gore usvajajući prostorni plan iz kojeg treba da proistekne detaljni urbanistički plan, može da kaže da autoput neće ići tom nego nekom drugom trasom, sa ministarstvom za ekonomski razvoj pokušali smo da smanjimo taj rizik, angažujući 25 stručnjaka iz oblasti šumarstva, vodoprivrede, energetike, saobraćaja i kulture, kao i pet predstavnika opština, koji će pomoći da trasa bude čista i da ne bude u sukobu sa bilo kojim interesom, kaže ministar Lompar.
Da se ne bi čekalo da svi dokumenti, kako hijerarhija nalaže, budu gotovi, angažovani su i konsultanti za izradu fizibiliti studije i studije o privatno javnom partnerstvu. Krajem aprila imaćemo rezultate fizibiliti studije za pravac Bar - Boljare, studiju o privatno javnom partnerstvu kao i gotov projekat za dionicu Podgorica - Mateševo. Nadam se da ćemo tada imati zadovoljen i pravni okvir, odnosno usvojene hijerarhijski sve dokumente. Tada će Vlada biti u prilici da donese odluku, koja će se ticati finansijskog modela, odnosno izvora finansiranja i same šeme finansiranja, ističe ministar.
Profit koncesionaru

Autoputevi Crne Gore: Podgorica - Mateševo apsolutni prioritet
Projekt menadžer konsultantske kuće Luj Berže, koja radi fizibiliti studiju, Ričard Vajt potvrdio je da je u ekonomskom smislu autoput Bar - Boljare izvodljiv. Za četiri autoputne trake imamo predviđene troškove. Intenzitet saobraćaja na postojećem putu od Kolašina i dalje će 2012. godine biti 8.000 vozila dnevno i zato je opcija autoputa ona koju preferiramo, jer će 2027. godine, do kada pretpostavljamo da će autoput biti izgrađen, nivo saobraćaja u cijelom koridoru biti gotovo nepodnošljiv - dostizaće 18.000 vozila dnevno. Kada se napravi autoput, povećaće se intenzitet saobraćaja i broj putovanja u sjevernoj regiji, kaže on.
Ministar Lompar ističe da se sve radi uz podršku Svjetske banke, koja će se pojaviti kao finansijer u nekoj formi, a vjerovatno i kao garant privatno javnom partnerstvu. Izgradnja kilometra puta koštaće od 8,5 miliona do 14 miliona evra, zavisno od broja mostova i tunela, odnosno prosječno 10 miliona evra, što znači da će svih 170 kilometara koštati oko 1,7 milijardi evra. Za Vladu je svakako prioritet 44 kilometra autoputa od Podgorice do Mateševa, što je ujedno i najteža dionica na oba autoputa, ali ipak treba sačekati rezultate fizibiliti studije. Najpesimističkija varijanta finansiranja po mišljenju ministra Lompara je kredit, druga varijanta je izvođački kredit i treća privatno javno partnerstvo.
Savjetnik Luj Beržea za privatno javno partnerstvo i koncesije, Dejvid Džeret kaže da će se koncesijama podrobnije pozabaviti Svjetska banka posebnom studijom o finansiranju. Mi ćemo se u tom projektu baviti strategijom naplate putarine. Već smo utvrdili da će biti šest evro-centi po kilometru, što je evropska praksa. Zbog toga će, istina, biti malo veće opterećenje na sporednim putevima, ali ljudi su spremni da plate cijenu radi uštede na vremenu. To pokazuju ispitivanja koja smo sproveli. To znači da smo prilično sigurni da će vozači prihvatiti obavezu plaćanja putarine, izričit je Džeret.
Konsultanti preporučuju i da zakoni treba da štite koncesionara kao i Vladu.Veoma je, naime, bitno znati da koncesionar dolazi u ovu priču da ostvari profit i njemu se to mora omogućiti. Sve dok je taj profit u razumnim granicama, konsultant će se pozabaviti finansiranjem i savjetovaće Vladu na koji način se mogu privući koncesionari, kao i koliko će profita ostvariti od projekta. Ministar Andrija Lompar obećava da je, ukoliko bude neophodno nešto mijenjati u postojećem pravnom okviru, spreman je da to odmah predloži Vladi.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?