Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija izradilo prijedlog Pravilnika o daljinaru i minimalnim vremenima trajanja vožnje

Objavljeno: 14.03.2008. 20:17 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija pripremilo je PRAVILNIK O DALJINARU I MINIMALNIM VREMENIMA TRAJANJA VOŽNJE čija će primjena za prevoznike biti neophodna prilikom izrade redova vožnje za sljedeći registracioni period 2008-2009 god. Dakle, novi redovi vožnje na osnovu kojih će se obavljati prevoz putnika od 1.juna 2008 god. moraće biti sačinjeni u skladu sa vrijednostima utvrdjenima u novom Daljinaru.

Neophodnost donošenja ovog pravilnika proizilazi iz razloga što je sada važeći Pravilnik donesen prije 25 godina od strane Privredne komore CG i kao takav prevazidjen. Naime, u medjuvremenu došlo je do povećanje broja putnih pravaca (npr. rekonstruisan je tunel Vrmac, tunel Sozina, sada novi putni pravac Heceg Novi -Trebinje) i do evidentnog unapredjenja i modernizacije putne infrastrukture (saniranje 40 kritičnih tačaka, izgradnja trećih traka: PG-CT, CT- BD i dr., saniranje kosina, tunela ...), kao i do promjene vertikalne signalizacije što je omogućilo povećanje prosječne brzine u saobraćaju na odredjenim putnim pravcima, a nije zanemariva ni okolnost da se modernizovao i vozni park naših prevoznika i podigao kvalitet vozila kojima se obavlja medjugradski prevoz u drumskom saobraćaju.

Daljinar sa minimalnim vremenima trajanja vožnje zapravo predstavlja knjigu koja sadrži sve putne pravce na državnim putevima, magistralnim i regionalnim, i udaljenost od grada do grada, odnosno od jedne do druge autobuske stanice na tom putnom pravcu, kao i ona autobuska stajališta na kojima je dozvoljeno medjugradskim autobusima da vrše ukrcaj i iskrcaj putnika. Važno je istaći da u novom Daljinaru ima mnogo manje autobuskih stajališta na kojima je dozvoljeno ukrcavanje i iskrcavanje putnika iz razloga što je intencija Ministarstva, u skladu s praksom iz regiona i Evropske Unije, bila da se smanji broj postojećih autobuskih stajališta u medjumjesnom prevozu.
Naime, dosadašnja praksa čestog zaustavljanja autobusa na magistralnim putevima dovodila je do zagušenja saobraćaja i ugrožavanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju. Takodje je značajna okolnost da su u medjuvremenu mnoge opštine unaprijedile lokalni prevoz putnika, kao i da su prevoznici prepoznali svoj interes za nabavku gradskih autobusa donošenjem Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju koji je eliminisao nelegalni prevoz kombi vozilima.

Odredjivanje optimalnog broja autobuskih stajališta u medjumjesnom prevozu putnika(pri čemu se vodilo računa o bezbjedonosno-tehničkim uslovima, kao i o potrebama putnika) radjeno je u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave koje su Ministarstvu proslijedile svoje prijedloge koja autobuska stajališta treba zadržati, a koja izostaviti iz Daljinara, pri čemu je bilo primjetno da su primorske opštine znatno smanjile broj autobuskih stajališta, dok su opštine na sjeveru uglavnom zadržale postojeća stajališta, što ukazuje da je lokalni prevoz bolje organizovan na jugu, nego što je to slučaj na sjeveru. Tako je npr. u opštini Herceg Novi na putnom pravcu Kamenari Debeli brijeg, od postojećih 10 autobuskih stajališta, zadržano samo 5 u novom Daljinaru.
Pravilnik o daljinaru dobio je i saglasnost Privredne komore, odnosno Udruženja prevoznika.
Ministarstvo će ubuduće uložiti dodatne napore da i opštine na sjeveru unaprijede lokalni prevoz na svom području.
Kroz sadržaj Daljinara obradjeno je 58 putnih pravaca ukupne dužine 2415 km, od toga je 17 novo snimljenih i obradjenih u ukupnoj dužini od 1239 km. Snimanje putnih pravaca uradjeno je od strane Gradjevinskog nadzora i laboratorijskih ispitivanja AD Podgorica, pri čemu je korišćen savremeni GPS sistem.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?