Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U Briselu završeno zasjedanje sektorskog Pododbora za transport Evropske Komisije

Objavljeno: 05.06.2008. 23:47 Autor: Naslovna strana
Evropska Komisija i zemlje Jugoistočne Evrope krajem ove ili početkom naredne godine potpisaće Direktivu na osnovu koje će se formirati Transportna zajednica jugoistočne Evrope, najavljeno je na današnjem zasjedanju sektorskog Pododbora za transport u Briselu. Crnogorsku delegaciju na tom skupu predvodio je pomoćnik ministra za saobraćaj, pomorstvo i telekomunikacije i koopredsjedavajući Pododbora za transport Srđan Vukčević.

Pregovori i usagalašavanje teksta Direktive počeće za vrijeme slovenačkog predsjedavanja EU. Direktiva je od izuzetnog značaja za Crnu Goru, jer će omogućiti da se naša država brže poveže sa transevropskom transportnom mrežom, navodi se u saopštenju Ministarstva za saobraćaj, pomorstvo i telekomunikacije.

Crnogorska delegacija Evropskoj komisiji predstavila je i projekte izgradnje dva autoputa, na osnovu čega je zaključeno da je u okviru višegodišnjeg Akcionog plana, kojim se razrađuje razvoj Osnovne saobraćajne mreže u Jugoistočnoj Evropi, neophodno izvršiti promjenu prioriteta. Evropska komisija podržala je i decentralizovani model organizacije crnogorskog željezničkog sistema utvrđen Strategijom restrukturiranja i ukazala na nužnost jačanja administrativnih kapaciteta u Direkciji za saobraćaj i Ministarstvu za saobraćaj, pomorstvo i telekomunikacije.

Raspravljalo se i o institucijama koje su, shodno nacionalnom pravnom okviru i evropskim direktivama, nadležne za regulaciju, praćenje i kontrolu saobraćaja, primjenu tarifne politike i izdavanje sertifikata bezbjednosti. Bilo je riječi i o Nacrtu zakona o vazdušnom saobraćaju, lučkoj politici i aktiviranju plavih autoputeva, a akcenat je stavljen na mjere kojima će se smanjiti nedostaci na brodovima koji viju crnogorsku zastavu. Ti nedostaci indetifikovani su u lukama koje primjenjuju standarde propisane Pariskim memorandumom.

Sektorski Pododbor za transport nadzire primjenu i sprovođenje Privremenog sporazuma o trgovini i srodnim pitanjima evropske zajednice Crne Gore, koji je stupio na snagu 1. januara 2008. godine i godišnje se sastaje dva puta, jednom u Briselu, a drugi put u Crnoj Gori.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?