Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana X sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori

Objavljeno: 31.07.2008. 00:09 Autor: Naslovna strana
Danas je održana deseta sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Sjednici su prisustvovali potpredsjednik Savjeta i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, te članovi: ministri Andrija Lompar i Branimir Gvozdenović, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, direktor Monteputa Ratko Ivanović i sekretar Angelina Živković.
U današnjem radu Savjeta učestvovali su i predstavnici Međunarodne finansijske korporacije/IFC i Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.
Savjet je razmatrao informaciju o trenutnim aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje autoputeva, u okviru koje je IFC prezentirao svoj rad. Pri tome je posebna pažnja posvećena finalizaciji procedure za izbor specijalizovanih konsultantskih kompanija za pravna i tehnička pitanja, koje će IFC angažovati na pripremi sobe sa podacima, strukturiranju finalnog modela javno-privatnog partnerstva za autoput od Bara do Boljara, pripremi kriterijuma i dokumenata za nadmetanje, sprovođenju tenderske procedure, pripremi i finalizaciji ugovora za predmetni autoput.
Na temelju prethodno obavljenih razgovora sa Upravom za nekretnine o imovinsko-pravnim pitanjima, predstavnici Građevinskog fakulteta su na današnjoj sjednici prezentirali Idejni projekat dionoce autoputa od Smokovca do Uvača, sa aspekta pripremnih aktivnosti za izradu Elaborata o eksproprijaciji.
Savjet je razmatrao i Izvještaj Vladine Komisije za ocjenu prijava u postupku predkvalifikacije za Projekat autoput Bar-Boljare i saglasio se sa njim.
Na listi se našlo šest sljedećih kompanija/konzorcijuma:
Alpine Konzorcijum (Rukovodeći član: Alpine Bau, Austrija, PORR Solutions Immobilien und Infrastrukturprojekte, Austrija i Osijek-Koteks d.d, Hrvatska),
Aktor Konzorcijum (Rukovodeći član: Aktor Concessions, Grčka i Aktor, Grčka),
Bouygues Konzorcijum (Rukovodeći član: Bouygues Travaux Publics, Francuska, DTP Terrassement, Francuska i Intertoll-Europe Zrt, Mađarska),
Konstruktor Konzorcijum (Rukovodeći član: Konstruktor inženjering d.d., Hrvatska, Institut Gradevinarstva Hrvatske d.d., Hrvatska i Tehnika d.d., Hrvatska),
Strabag AG Austrija i
Housing & Construction Holding Co, Izrael.
Na današnjoj sjednici razmatrani su i naredni koraci u realizaciji projekta izgradnje autoputa od Bara do Boljara. Akcenat je stavljen na uslove za kvalitetnije strukturiranje tendera, čemu treba da doprinese razmjena informacija sa predkvalifikovanim ponuđačima na bilateralnim sastancima i finalnoj konferenciji, koja će prethoditi tenderskoj proceduri, zaokruživanju zakonskog okvira, standardima i kvalitetu radova na izgradnji autoputa.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?