Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija o građevinskim radovima na lokalitetu Lipci

Objavljeno: 12.08.2008. 23:05 Autor: Naslovna strana
"Bez želje da učestvujemo u besmislenom prebacivanju nadležnosti sa jedne inspekcije na drugu i sa nekih organa na druge, budući da je sasvim jasno ko je, za šta i u kojoj mjeri nadležan, moramo ustvrditi da su Direkcija za saobraćaj i Inspekcija za puteve Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija sasvim korektno i u skladu sa Zakonom vršili svoju obavezu", saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija povodom građevinskih radova na lokalitetu Lipci.



U saopštenju se navodi da su svi građevinski radovi na priključenju novog puta Lipci Knež Laz na magistralnom putu Kamenari Kotor, zbog turističke sezone, obustavljeni 16. aprila, o čemu je izvođač radova AD Mehanizacija i Programat iz Nikšića obavijestio investitora, Direkciju za saobraćaj, Upravu policije i gradonačelnicu Kotora. U dopisu koji je AD Mehanizacija i Programat uputio, navedeno je i da se zbog toga sva rješenja kojima je bio predviđen izmijenjeni režim saobraćaja mogu staviti van snage. "Nakon saznanja da se na lokalitetu i dalje vrše određeni građevinski radovi, investitor Direkcija za saobraćaj je na upit koji je uputila izvođaču dobila odgovor da ni izvođač, niti bilo koji njihov podizvođač ne vrše nikakve radove na novom putu, već da su isti obustavljeni prema preporuci investitora.



"Na upit investitora Direkcije za saobraćaj, AD Preduzeće za građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja, koja shodno ugovoru vrši nadzor nad izvođenjem građevinskih radova na putu Lipci Knež Laz, dostavila je obavještenje u kojem se navodi da se i dalje vrše radovi na lokalitetu Lipci, ali da se radovi ne obavljaju na trasi puta, već u njenoj neposrednoj blizini, te da ti radovi nijesu predmet njihovog nadzora niti su obuhvaćeni projektom puta. O svemu ovome investitor, Direkcija za saobraćaj je više puta obavještavala Opštinu Kotor i tražila da se preduzmu odgovarajuće mjere i zabrane radovi", kaže se u saopštenju.



Dodaje se da je inspektor za puteve u nekoliko navrata obišao lokalitet Lipci i da je, nakon što je utvrdio da se građevinskim radovima remeti bezbjednost saobraćaja na putu, donio rješenje o obustavljanju svih radova u zoni putnog pojasa puta Kamenari Kotor i naredio da se uklone svi labilni stijenski blokovi skloni padu, koji ugrožavaju saobraćaj na predmetnoj lokaciji. Za tu aktivnost dat je rok od dva dana, a izvođaču D.O.O.Tani iz Nikšića naloženo je da prije nastavka bilo kakvih radova u kojima se koristi putni pojas pribavi adekvatne saglasnosti od Direkcije za saobraćaj.



"Napominjemo da se u skladu sa Zakonom o putevima, nadležnost inspektora za puteve odnosi samo na korišćenje puta i putnog pojasa, nasipanje zemlje u more, zaustavljanje saobraćaja. Druge radnje nijesu i ne mogu biti predmet njegovog inspekcijskog pregleda, jer bi u suprotnom njegova rješenja bila oboriva zbog nenadležnosti", tvrde u Ministarstvu.



Navodi se i da je Ministarstvo u saznanju da je Osnovni državni Tužilac u Kotoru pokrenuo istragu i naložio Upravi policije da prikupi podatke i obavještenja potrebna za utvrđivanje da li se na lokalitetu Lipci vrše nezakonite radnje.



"Istraga i eventualno pokretanje pravnih postupaka utvrdiće tačno stanje i odgovornost svih aktera u izvođenju radova na lokalitetu Lipci", zaključuje se u saopštenju.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?