Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sarajevo: Parafiran Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju

Objavljeno: 16.09.2008. 18:25 Autor: Naslovna strana
Na sastanku delegacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta, održanom 11. i 12. septembra 2008. u Sarajevu, parafiran je Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, koji je u cjelosti sačinjen prema preporukama Evropske Konferencije Ministara Transporta (CEMT). Delegacije su predvodili pomoćnik ministra saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore Mirel Radić Ljubisavljević i pomoćnik ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Mirko Šekara.

Parafirani Sporazum uređuje odnose u prevozu, kojim se olakšava protok robe i putnika i uklanja niz administrativnih barijera u međunarodnom drumskom saobraćaju. Sporazum predstavlja izraz suvereniteta dvije države u oblasti saobraćaja i promoviše načelo liberalizacije tranzitnog prevoza preko teritorija država potpisnica Sporazuma, što je u skladu sa evropskom transportnom politikom, odnosno direktivama Evropske Unije u toj oblasti. Te odredbe unijete su u Protokol sa sastanka Mješovite komisije za drumski saobraćaj putnika i tereta između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji je zatim i potpisan.

Jedna od bitnijih stavki Protokola je dozvoljena kabotaža u linijskom prevozu putnika u narednih 12 mjeseci od dana potpisivanja Protokola, što podrazumijeva da crnogorski prevoznici mogu preuzimati putnike na teritoriji Bosne i Hercegovine i prevoziti ih između dva mjesta u toj državi, kao i da bosanskohercegovački prevoznici mogu preuzimati putnike na teritoriji Crne Gore i prevoziti ih između dva mjesta na njenoj teritoriji.

U cilju olakšanja protoka putnika i obavljanja usluga između dvije države, dogovoreno da se pogranični prevoz između susjednih pograničnih opština obavlja bez dozvola, na osnovu usklađenih i registrovanih redova vožnje kod organa nadležnih za poslove saobraćaja u obje države, za zajednički utvrđen registracioni period od 1 godine. Usklađivanje pomenutih redova vožnje očekuje se u februaru 2009. godine.

Takođe je dogovoreno da se, na bazi reciprociteta, prevoznicima i dalje ne naplaćuju naknade za korišćenje puteva, što će smanjiti troškove prevoza, uvažiti interes prevoznika obje strane i doprinijeti harmonizaciji nacionalnih zakonodavstava sa propisima Evropske unije u oblasti transpotra.

Pregovori između delegacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine protekli su u konstruktivnoj atmosferi, a potpisivanje međunarodnog sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine očekuje se krajem oktobra mjeseca 2008. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?