Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak na ekspertskom nivou delegacija Crne Gore i Italije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza putnika i tereta

Objavljeno: 10.10.2008. 19:28 Autor: Naslovna strana
U Podgorici je, u organizaciji Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, održan dvodnevni sastanak na ekspertskom nivou delegacija Crne Gore i Republike Italije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza putnika i tereta. Delegaciju je sa crnogorske strane predvodila pomoćnik ministra Mirel Radić-Ljubisavljević, a sa italijanske direktor transportnog sektora u Ministarstvu saobraćaja Camillo Lobina.
Obje delegacije su se složile da će usaglašeni stavovi o pitanjima koja su bila predmet ekspertskog sastanka, biti dobra osnova za zaključenje predstojećeg bilateralnog sporazuma o međunarodnom prevozu putnika i tereta između Crne Gore i Italije, čije se potpisivanje očekuje u najskorije vrijeme. Taj sporazum je izraz suvereniteta dvije države u oblasti saobraćaja, koji će promovisati načelo liberalizacije u međunarodnom drumskom transportu, u skladu sa direktivama Evropske Unije u toj oblasti.
Crnogorska strana je iskazala potrebu za povećanje kontigenata za prevoz tereta, što je rezultat stalnog porasta robne razmjene između Crne Gore i Italije. Ta potreba ima utemeljenje u činjenici da je Italija drugi po veličini spoljnotrgovinski partner Crne Gore u robnoj razmjeni, što dovodi do velikog interesovanja crnogorskih prevoznika za obavljanje teretnog prevoza.
Uspjeh crnogorske delegacije u bilateralnim pregovorima ogleda se kroz povećanje broja italijanskih dozvola za prevoz tereta za crnogorske prevoznike u 2009. godini, s tim što je italijanska strana izrazila spremnost da se broj dozvola dodatno poveća, ako crnogorski prevoznici preuzmu obavezu da unaprijede kvalitet voznog parka vozilima standarda euro 3 i više.
Takodje je bitno napomenuti da je akcenat u pregovorima stavljen i na povećanje sigurnosti i bezbjednosti saobraćaja, poštovanje ekoloških normi, kao i na unapređenje multimodalnog saobraćaja između Crne Gore i Italije. Pomenuta izjava je sastavni dio potpisanog Protokola sa ekspertskog sastanka, koji predstavlja međunarodni akt do potpisivanja bilateralnog sporazuma.
Imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske odnose između Crne Gore i Italije, kako u oblasti međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju, tako i u svim drugim oblastima bilateralne saradnje, obje strane su se dogovorile da prevoz putnika i tereta bude u najvećoj mogućoj mjeri liberalizovan, pod uslovom povećanja kvaliteta voznog parka prevoznika. Korišćenje puteva u budućnosti recipročno je oslobođeno plaćanja naknada, uvažavajući interese prevoznika obje strane i neophodnost harmonizacije nacionalnih zakonodavstava sa propisima Evropske Unije u oblasti transporta.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?