Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa tenderske konferencije za koncesiju autoputa Bar-Boljare

Objavljeno: 28.11.2008. 22:55 Autor: Naslovna strana
U Podgorici je 26. i 27. novembra 2008. godine održana tenderska konferencija za koncesiju autoputa Bar-Boljare. Tom važnom događaju prisustvovali su najviši predstavnici menadžmenta 6 pretkvalifikovanih ponuđača, uključujući konzorcijume - grčki Aktor, francuski Bouygues i austrijski kozorcijumAlpine/Porr i kompanije - izraelski Housing and Construction, hrvatski Konstruktor i austrijski Strabag.

Konferenciju je otvorio premijer Crne Gore Milo Đukanović, koji je potvrdio da je autoput Bar-Boljare najprioritetniji razvojni projekat za Vladu Crne Gore i da će stoga imati njenu punu podršku. U prilog tome, premijer Đukanović je istakao da je Zakon o koncesiji za izgradnju tog autoputa, kao Lex specialis, usvojen u rekordno kratkom roku od tri mjeseca, od inicijalnog koncepta.

Premijer je takođe podvukao da se nakon pokretanja tenderske procedure značajno pogoršala svjetska ekonomska situacija i da će konferencija, između ostalog, poslužiti kao forum za razmjenu informacija o mogućim posljedicama globalne finansijke krize na projekat autoputa Bar-Boljare. On je izrazio spremnost da sasluša primjedbe i sugestije ponuđača, uključujući i eventualne predloge za prilagođavanje tenderskih propozicija.

Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrija Lompar, prenio je poruku ministra za infrastrukturu Srbije Milutina Mrkonjića da će Srbija nastaviti aktivnosti na izgradnji autoputa Beograd Požega, ka granici sa Crnom Gorom, kako bi se izgradio moderan autoput od Bara do Beograda.
Nakon uvodnih izlaganja, održani su posebni sastanci predstavnika ponuđača sa premijerom, ministrom saobraćaja, predstavnicima Vladinog operativnog tima i Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) - uglednom međunarodnom institucijom, koja savjetuje Vladu u vezi sa implementacijom tendera i vrši njegovo nadgledanje.

Jedan od osnovnih ciljeva tenderske konferencije bio je da se od investitora dobiju korisni komentari u vezi sa tenderskim procesom i obimnom tenderskom dokumentacijom, koju su pripremili Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija i IFC, a koja se sastoji od hiljada stranica pravne i tehničke dokumentacije, uključujući projekte, crteže i tehničke studije. Tom dokumentacijom se na veoma precizan način, između ostalog, utvrđuju obaveze za održavanje autoputa, kao na primjer, obaveza operatera autoputa da hitno reaguje u slučaju nesreća na autoputu.

Pitanja ponuđača vezana za pravni dio tenderske dokumentacije su bila malobrojna i slična po svojoj prirodi, što svjedoči da su bili zadovoljni kvalitetom tenderske dokumentacije, te su uglavnom davali predloge za unapređenje dokumentacije i nijesu kritikovali ili dovodili u pitanje njen kvalitet.

Potencijalni ponuđači su takođe naznačili da obim i kompleksnost tehničke dokumentacije, kao i nepovoljni uticaji svetske finansijske krize na trenutnu mogućnost komercijalnih banaka da ponude precizne uslove finansiranja projekta, zahtjevaju da se odloži rok za dostavljanje ponuda za nekoliko sedmica. Investitori su naglasili da bi im to kratko produženje roka omogućilo da dostave povoljnije ponude što bi dovelo do značajnih koristi za Vladu i stanovništvo Crne Gore.
Razgovori su takođe potrvdili da će investitori morati da se oslone na međunarodne finansijske institucije (Evrposka investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Međunarodna finansijska korporacija itd.) u daleko većoj mjeri, nego što bi to bio slučaj u normalnim finansijskim okolnostima. U vezi s tim, Vlada Crne Gore će preuzeti aktivnu ulogu u komunikaciji sa međunarodnim finansijskim institucijiama, kako bi obezbjedila njihovu snažnu podršku tom projektu.

Kao i u većini projekata ovog tipa, ponuđači su naznačili da preferiraju da Vlada u cjelosti preuzme rizik vezan za obim saobraćaja. Ministar Lompar je izjavio da, iako je Vlada spremna da preuzme onaj nivo rizika koji je neophodan radi uspješne implementacije projekta, ona takođe želi da podstakne ponuđače da ponude podijelu rizika saobraćaja.

Osnovna ideja takvog pristupa je da se budući koncesionar motiviše da ponudi visok nivo kvaliteta usluga i da se privuče što je moguće više saobraćaja.

Investitori su takođe postavili pitanje u vezi sa tenderom, koje se odnosi na iznose garancija za dobru izgradnju i realizaciju, koje investitori moraju da dostave u sklopu svojih ponuda. Kao izraz dobre volje i obzirom na nepovoljno finansijsko okruženje, Vlada je prihvatila da prepolovi iznose ovih garancija.

Na kraju, konstatovano je da se studija procjene uticaja na životnu sredinu nalazi u finalnoj fazi izrade. Međutim, ta studija će se dodatno usavršavati u narednim nedeljama uz pomoć eksperata za životnu sredinu IFC-a, kako bi se osiguralo da studija bude u skladu sa zahtjevima međunarodnih finansijskih institucija, na čiju podršku se računa.

Važno je napomenuti da se tender sprovodi u skladu sa najboljim međunarodnim standardima u pogledu transparentnosti i pružanja jednakih šansi svim investitorima. Primjera radi, učesnici tendera imaju pristup svim potrebnim informacijama u vezi sa projektom putem tzv. elektronske-virtuelne sobe sa podacima, odnosno na posebnom web sajtu, koji sadrži kopmletnu tendersku, tehničku i pravnu dokumentaciju u vezi sa projektom.

Javnosti je već poznato da je izgradnja autoputa veoma složen poduhvat, koji podrazumijeva velike troškove zbog brojnih mostova i tunela na njegovoj ukupnoj dužini od oko 170 km. U skladu s tim, posebno se planira izgradnja dionice od Smokovca do Mateševa, koja predstavlja najtežu, a samim tim i najskuplju dionicu.

Autoput Bar-Boljare će se graditi preko partnerstva između javnog i privatnog sektora, što će omogućiti Crnoj Gori da privuče potrebnu ekspertizu i značajna novčana ulaganja privatnog sektora u taj projekat, koji bi se u protivnom morao finansirati iz budžetskih sredstava.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?