Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje povodom tenderske faze na realizaciji koncesije za autoput od Bara do Boljara

Objavljeno: 18.12.2008. 20:19 Autor: Naslovna strana
Nakon održane tenderske konferencije za ponuđače za koncesiju autoputa Bar-Boljare, u novembru mjesecu t.g., čiji je cilj bio da se od investitora dobiju korisni komentari u vezi sa tenderskim procesom i dokumentacijom, kao i da se razmijene informacije i viđenja mogućih posljedica globalne finansijke krize na projekat autoputa Bar-Boljare, Vlada Crne Gore i Ministarstvo pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija, u saradnji sa svojim vodećim savjetnikom Međunarodnom Finansijskom Korporacijom, produžila je rok za dostavljanje ponuda za projekat dodeljivanja koncesije za autoput od Bara do Boljara za 45 dana, odnosno do 2. marta 2009. godine.
Vlada Crne Gore se odlučila na ovakav korak iz više razloga, prvenstveno je imala u vidu da je tehnička dokumentacija koja je do sada pripremljena za projekat autoputa, uključujući idejni projekat za dionicu Smokovac Mateševo i generalne projekte za preostale dionice, veoma obimna i kompleksna i da je za njeno valjano izučavanje potrebno duže od prvovremeno predviđenog roka. Takođe, svjetska finansijska kriza značajno utiče na spremnost komercijalnih banaka da obezbijede kofinansiranje izgradnje autoputa. U takvoj situaciji realizacija projekta će u znatnoj meri zavisiti od spremnosti međunarodnih finansijskih institucija da finansiraju projekat. Kako te institucije imaju izuzetno zahtjevne standarde za infrastrukturne projekte i striktne proceduralne korake, dodatno vrijeme će biti potrebno da bi im se omogućila adekvatna analiza projekta. Ovo je potvrđeno u razgovorima predstavnika međunarodnih finansijskih institucija i članova Vlade Crne Gore.
Pored toga, kroz intenzivni dijalog sa potencijalnim ponuđačima koji traje od samog početka projekta, i kroz konsultacije tokom konferencije za ponuđače, postalo je jasno da značajna većina od šest pretkvalifikovanih kandidata nije u mogućnosti da do 15. januara 2009. godine podnese ponudu. Dodatno vrijeme će biti iskorišćeno i za dalje unapređivanje tenderske dokumentacije, kroz različite moduse razmjene informacija i mišljenja sa pretkvalifikovanim ponuđačima. Finalna verzija tenderske dokumentacije i Ugovora o koncesiji će biti dostavljena ponuđačima 9. februara 2009 godine.
Vlada Crne Gore je ovim produženjem roka pokazala da je odgovoran partner, koji ima sluha za opravdane zahtjeve potencijalnih ponuđača, i koji pravovremeno reaguje na promjene na tržištu, a sve sa ciljem da sprovede tenderski postupak na način koji će omogućiti najveću moguću konkuretnost i kvalitet tehničkih i finansijskih ponuda.
Nakon zatvaranja tenderskog postupka, kada će pretkvalifikovani ponuđači dostaviti svoje ponude, pristupiće se njihovoj evaluaciji, i u prvoj polovini marta 2009. godine, izabraće se partner za realizaciju koncesije za autoput od Bara do Boljara.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?