Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje ministra saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrije Lompara

Objavljeno: 20.03.2009. 00:10 Autor: Naslovna strana
Grubim obmanama i manipulacijama oglasile su se dvije posvađane partije, nastale iz jedne: Pokret za promjene i Demokratski centar, povodom tendera za izgradnju auto-puta. Podsjetiću na ono što je javnosti već poznato:
Sa Republikom Srbijom su sve aktivnosti sinhronizovane, što potvrđuje i moj nedavni sastanak sa njihovim ministrom Milutinom Mrkonjićem. Oni se već pripremaju da primijene isti model na dionice u Srbiji i u dnevnom su kontaktu sa našim ministarstvom.

Prva plaćanja iz budžeta će se desiti tek kada prva dionica bude stavljena u funkciju i nema osnova za strah da će se naš budžet opteretiti ove godine, kako tvrdi Medojević.

Autoput se ne gradi od naših para nego od kredita za koje će se zadužiti koncesionar, a mi ćemo kontribuirati u narednih 30 godina i svakako će nas manje koštati nego da ga mi sami gradimo.

Autoput će na taj način djelimično finansirati sam sebe. Bilo koja firma da je dobila posao, Medojević bi tvrdio kako ona ima partnerske odnose sa domaćim firmama! Ali, ne može Medojević da već u ime hrvatskog Konstruktora dijeli ko će i na kom dijelu biti čiji podizvođač. Ovakvim tezama on samo potvrđuje kako bi on radio da je u prilici.

Posebno je nepristojno sumnjičiti uglednu firmu iz druge države za korupciju, bez ikakvog argumenta. Takvim pokušajima blaćenja sopstvene države, pokušava da zavadi Crnu Goru i sa okruženjem, i sa svijetom.

Transparentnost, pravnu i svaku drugu valjanost postupka dodjele koncesije potvrđuje i izjava Georgi Petrova, direktora konsultanstskog tima IFC koji je pratio i pomagao u cijelom postupku.

Proces realizacije projekta se ne vodi zbog političkih motiva niti se može zloupotrijebiti u političke svrhe. Njegova je stvarna i suštinska vrijednost u stvaranju boljih uslova za život građana sjevera i valorizaciju ekonomskih potencijala Crne Gore.

Duraković suštinski ne razumije ni značaj autoputa, ni model, ni proceduru.

Obje priče potvrđuju da su i Medojević i Duraković ostali bez argumenata, nervozni zbog uspješnog tendera, u koji su sumnjali. Vjerujem da će na istim rečenicama ostati i kada gradnja počne i kada bude gotova prva dionica i kada bude završen čitav autoput. Uvijek će im nešto smetati i uvijek će u nesto sumnjati!

Građani su naravno pročitali o čemu se ovdje zapravo radi: o potpunoj panici dvije partije da poslije 29. marta ni jedna ni druga neće uspjeti da se domognu cenzusa za ulazak u Parlament.

Andrija Lompar,
ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?