Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija

Objavljeno: 07.04.2009. 21:36 Autor: Naslovna strana
Povodom teksta VOZAJU GA INSPEKTORI, objavljenog u dnevnom listu DAN od 06. aprila 2009. godine, u kojem vlasnik i izvršni direktor privrednog društva NIKŠIĆ PREVOZ iz Nikšića Božidar Kovačević optužuje nadležnu Inspekciju drumskog saobraćaja zbog zabrane prevoza putnika, ističemo da su svi iznijeti navodi neistiniti, proizvoljni i netačni.
U oblasti drumskog saobraćaja postoje određena pravila, koja su propisana zakonom i koja se moraju primjenjivati. Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju usvojila je Skupština Crne Gore i mora se primjenjivati sve dok je na snazi. Podsjetićemo da je odredbama člana 41 stav 2 tog Zakona (Službeni list RCG, br. 45/05) propisano, izmedju ostalog: Organ uprave na predlog nadležne inspekcije drumskog saobraćaja briše red vožnje, ukoliko domaći prevoznik obustavi obavljanje prevoza po registrovanom redu vožnje duže od tri dana uzastopno, odnosno sedam dana ukupno u toku važenja reda vožnje. Članom 26 tog zakona propisano je:Red vožnje predlaže prevoznik, što znači da je samostalan u predlaganju redova vožnje, u svim njegovim elementima, pa i u pogledu režima održavanja.
Kako je redom vožnje navedenog prevoznika bio naznačen režim održavanja saobraćaja svakodnevno, to su neodrživi navodi i razmišljanje da se saobraćaj ne mora održavati u vrijeme vikenda zbog smanjenog broja putnika, tim prije što je članom 28, stav 3 Zakona propisana obaveza da je Prevoznik dužan da se pridržava registrovanog i objavljenog reda vožnje, kao i činjenice da predmetni zakon ne poznaje izuzetke u primjeni. S obzirom da je riječ o izvršnom direktoru prevozničkog privrednog društva, podrazumijeva se da poznaje Zakon koji uređuje tu oblast.
Inače, Zapisnikom pomenute Inspekcije br. 0803-35/1 od 14. januara 2008. godine, obuhvaćeno je 327 redova vožnje u međumjesnom linijskom prevozu. Ta inspekcija je, saglasno ovlašćenjima u redovnoj proceduri, predložila brisanje zbog neodržavanja 215 redova vožnje, izmedju ostalog i jedan broj redova vožnje privrednom društvu NIKŠIĆ PREVOZ Nikšić, iz čega proizilazi da se zakon jednako primjenjuje na sve prevoznike.
Na osnovu navedenih odredaba Zakona i nesumnjivo utvrđenih činjenica iz Saobraćajnog dnevnika Autobuske stanice Nikšić (evidencije o dolascima i polascima autobusa), proizilazi da je brisanje spornih redova vožnje uslijedilo zbog neodržavanja istih od strane pomenutog prevoznika, pa je suvišno i smiješno za svoj nerad optuživati druge, a ponajmanje Inspekciju drumskog saobraćaja koja vrši nadzor nad primjenom zakona, shodno njenim ovlašćenjima.
Što se tiče optužbi na račun Inspekcije drumskog saobraćaja, kako uzima novac od prevoznika, podsjećamo da je novčana kazna jedno od ovlašćenja koje imaju inspektori drumskog saobraćaja saglasno pomenutom Zakonu, i naplaćuju je na licu mjesta.
Očigledno je riječ o prevozniku kome smeta primjena Zakona, sa kojim je u sukobu, što predstavlja njegov problem, kao i njegovo shvatanje i poistovjećivanje mita sa naplatom u Zakonu utemeljene mandatne kazne.

Sa ovim završavamo polemiku sa pomenutim gospodinom.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?