Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Počeo pregovarački postupak sa prvorangiranim ponuđačem za dodjelu koncesije za autoput Bar-Boljare

Objavljeno: 28.04.2009. 20:47 Autor: Naslovna strana
Pregovarački postupak sa prvorangiranim ponuđačem za dodjelu koncesije za autoput Bar-Boljare, hrvatskim konzorcijumom Konstruktor, zvanično je započet danas u Podgorici.

Osnovni cilj tog procesa je da članovi Vladinog pregovaračkog tima i prvorangirani ponuđač odrede konačan oblik koncesionog Ugovora, koji opredjeljuje sve elemente koji se odnose na projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje autoputa od Bara do Boljara. Nacrt koncesionog Ugovora praktično je definisan već tokom tenderske faze Projekta sa svim kvalifikovanim ponuđačima, čijim su kvalitetom izrazile zadovoljstvo sve kompanije i konzorcijumi. Iz tog razloga, shodno tenderskim pravilima, tokom pregovora nije moguće unositi suštinske izmjene u tekst koncesionog ugovora.

Vladin pregovarčki tim predvode potpredsjednik Vlade i ministar finansija dr Igor Lukšić, ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrija Lompar i ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović. Pored njih, u timu su i članovi tenderske Komisije, dok će tok pregovora pratiti Medjunarodna Finansijska Korporacija (International Finance Corporation), član Grupacije Svjetske banke koja je Vladin vodeći konsultant u Projektu.

Podsjećanja radi, nakon čitavog niza aktivnosti, od izrade i usvajanja kompletne zakonske regulative i projektnih dokumenata pa sve do realizovanja pretkvalifikacionog tendera i tendera za izgradnju autoputa, 2. marta su javno otvorene ponude za ovaj izuzetan infrastrukturni projekat.

Tenderska komisija je 18. marta objavila rang listu prispjelih ponuda i javno saopštila da je prvorangirani ponuđač hrvatski konzorcijum Konstruktor, a drugorangirani Aktor Konzorcijum (Grčka) i Housing & Construction Holding Co (Izrael), koji su formirali konzorcijum na paritetnoj osnovi i dostavili zajedničku ponudu. Jedini kriterijum za rangiranje ponuda je bio finansijski izdatak države u finansiranju projekta, koji se iskazuje na osnovu Neto Sadašnje Vrijednosti (NSV) godišnjih uplata koje ponuđači zahtijevaju od Vlade Crne Gore.

Finansijska ponuda Konstruktora, definisana kao Neto Sadašnja Vrijednost godišnjih uplata od strane Vlade Crne Gore, za dionicu Smokovac Mateševo iznosi 603 miliona Eura a za čitav autoput od Bara do Boljara 1,75 miljarde EUR. Nakon toga Vlada je usvojila predlog Savjeta za izgradnju autoputeva da se otpočne pregovarački postupak sa prvorangiranim ponuđačem, a o ključnim temama koje bi mogle biti predmet pregovara uslijedila je prepiska između predstavnika Vlade i konzorcijuma Konstruktor.
Predstavnici Vlade Crne Gore, Ministarstva saobraćaja i konzorcijuma Konstruktor u više navrata su naglasili da očekuju efikasne pregovore koji će rezultirati potpisivanjem koncesionog ugovora u najkraćem mogućem roku, čime bi otpočela faza obezbjeđivanja finansijskih sredstava koja može trajati najviše šest mjeseci, a potom i sama gradnja autoputa Bar-Boljare.


O KONSTRUKTORU

Konzorcijum Konstruktor (Hrvatska) čine konzorcijum Inžinjering dd, IGH dd i Tehnika dd. Od projekata koje su realizovali najpoznatiji su gradnja Masleničkog mosta, velika investicija izgradnje petlje u Dakaru i zaobilaznice oko Rijeke. Konstruktor je gradio i više od 500 km autoputa u Hrvatskoj.

Kontakt osoba za odnose sa medijima:
Ivana Pejović
PR služba Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija
Tel: 020 234-179
Mob: 069 025 366
E-mail: ivana.pejovic@gov.me
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?