Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Parafiran Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade SR Njemačke o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju

Objavljeno: 29.04.2009. 19:43 Autor: Naslovna strana
U Podgorici je, u organizaciji Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, održan dvodnevni sastanak Mješovite komisije delegacija Crne Gore i Savezne Republike Njemačke u oblasti međunarodnog drumskog prevoza putnika i tereta. Delegaciju je sa crnogorske strane predvodila pomoćnik ministra za drumski, vazdušni saobraćaj i puteve, Mirel Radić-Ljubisavljević, a sa njemačke šef odjeljenja za međunarodni transport u Ministarstvu transporta, izgradnje i urbanog razvoja Robert Kühner. Pregovorima je prisustvovao i ambasador SR Njemačke u Podgorici Peter Platte.

Nakon dvodnevnog usaglašavanja, parafiran je Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade SR Njemačke o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, u skladu sa legislativom Evropske unije. Taj Sporazum je izraz suvereniteta dvije države u oblasti drumskog saobraćaja, a promoviše najnovije trendove iz oblasti transportne politike EU.

Delegacije su se dogovorile da je neophodno da i crnogorski i njemački prevoznici poštuju sva pravila koja su na snazi, a posebno propise vezane za bezbjednost saobraćaja, radnog vremena, odmora i vožnje vozača, kao i zaštitu životne sredine kroz unapređenje standarda motornih vozila.

Uzimajući u obzir razvoj bilateralnog saobraćaja i težnju za unapređenje ekološko i bezbjednosno pogodnijih vozila, obje strane su na bazi reciprociteta dogovorile preliminarni kontingent dozvola za 2010. godinu, s tim da će se u slučaju potrebe za većim obimom prevoza, na bazi reciprociteta, razmijeniti dodatni kontingent dozvola.

Obostrano je konstatovano da postoji prostor i potencijal za unapređenje međusobne saradnje i poboljšanje trgovinske razmjene, čiji je preduslov savremeno organizovan međunarodni prevoz.

Potpisivanje sporazuma očekuje se u najskorije vrijeme na nivou dviju Vlada, i osim značaja za bilateralne odnose Crne Gore i SR Njemačke, on ima i širi značaj ako se ima u vidu da njegove odredbe inkorporiraju evropsko pravo u oblasti drumskog saobraćaja, što predstavlja važan korak na putu pridruživanja Evropskoj uniji.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?