Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Završena prva runda pregovora sa hrvatskim konzorcijumom Konstruktor

Objavljeno: 30.04.2009. 00:45 Autor: Naslovna strana
Prva runda pregovora Vladinog pregovaračkog tima sa hrvatskim konzorcijumom Konstruktor za dodjelu koncesije za autoput Bar-Boljare završena je danas je u Podgorici.
U fokusu su bile teme koje se odnose na tehnička pitanja sprovođenja koncesionog ugovora, kao i preciziranje određenih rokova. Oformljeni su radni timovi koji će se u narednih par dana baviti onim klauzulama koje nijesu do kraja precizirane. Opšti je zaključak da su pregovori bili efikasni i da je ostalo vrlo malo nerazjašnjenih pitanja. U skladu sa tenderskim pravilima, tokom pregovora nije moguće unositi suštinske izmjene u tekst koncesionog ugovora, koji je iskristalisan tokom tednerskog procesa.
Vladin tim čine potpredsjednik Vlade i ministar finansija dr Igor Lukšić, ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrija Lompar, ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović i članovi tenderske komisije, dok je Konstruktor predvodio generalni direktor Željko Žderić sa saradnicima. Čitav proces prati vodeći konsultant u Projektu autoputa Bar-Boljare Međunarodna Finansijska Korporacija (International Finance Corporation), član Grupacije Svjetske banke.
Naredna runda pregovora biće održana u Hrvatskoj u drugoj polovini maja, a neposredno nakon toga očekuje se potpisivanje koncesionog Ugovora za autoput Bar-Boljare i početak procesa obezbjeđivanja finansijskih sredstva koji, po ranije određenim tenderskim pravilima, ne može biti duži od šest mjeseci.
Finansijska ponuda Konstruktora, definisana kao Neto Sadašnja Vrijednost godišnjih uplata od strane Vlade Crne Gore po 2009 godini iznosi 603 miliona Eura za dionicu Smokovac Mateševo i 1,75 miljarde EUR za čitav autoput od Bara do Boljara.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?