Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održano dvodnevno savjetovanje na temu Uvođenje digitalnih taxografa

Objavljeno: 05.05.2009. 23:05 Autor: Naslovna strana

U organizaciji Evropske komisije, u okviru programa tehničke pomoći TAIEX (Tehnical Assistance Information Excange Instrument of the Europhean Commission) i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, u Podgorici je od 4 - 5. maja 2009. godine održano savjetovanje na temu Uvođenje digitalnih taxografa.
Naime, radi se o uređaju koji bi pratio vrijeme vožnje, vrijeme odmora vozača, brzinu vožnje kao i pređeni put, a u funkciji je kako bezbjednosti odvijanja saobraćaja, tako i praćenja rada vozača.
Savjetovanje je otvorila pomoćnica ministra za drumski i vazdušni saobraćaj i puteve, Mirel Radić Ljubisavljević, koja je istakla važnost uvođenja digitalnih tahografa i usklađivanja crnogorskog zakonodavstva iz ove oblasti sa zakonodavstvom EU. Donošenje nove legislative iz ove oblasti i uvođenje digitalnih tahografa proizilazi iz transportne politike EU i obaveza utvrđenih Nacionalnim programom integracija, a Programom rada Vlade Crne Gore za III kvartal 2009. godine predviđeno je donošenje Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za snimanje u drumskom saobraćaju, kojim bi se pomenuta tematika integrisala u nacionalno zakonodavstvo.
Savjetovanju su, pored predstavnika iz Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave, prisustvovali i predstavnici iz Uprave policije, Direkcije za saobraćaj, Mašinskog fakulteta i Privredne komore Crne Gore.
Predavači na savjetovanju su bili eminentni stručnjaci, eksperti EU, g-din Zdravko Igličar iz Slovenije, g-din Jean-Paul Otjacques iz Belgije i g-din Piotr Kuzniak iz Poljske, koji su prenijeli iskustva iz svojih država u vezi sa uvođenjem digitalnih tahografa u saobraćajni sistem. Istaknuto je da se važnost razmatrane tematike ogleda u tome što će ugradnja digitalnih tahografa biti obavezna od 16. juna 2010. godine za nova vozila, odnosno ona koja se prvi put registruju i stavljaju u saobraćaj, s obzirom na to da je Crna Gora potpisnica AETR-a (Evropski sporazum o radu posade u vozilima koja obavljaju međunarodni drumski prevoz).

Zaključeno je da je neophodno u najskorije vrijeme harmonizovati nacionalno zakonodavstvo u zakonodavstvo EU donošenjem odgovarajućih propisa iz ove oblasti, kao i njihovom implementacijom kroz zajednički inspekcijski nadzor inspekcije za drumski saobraćaj, saobraćajne policije, inspekcije iz radnih odnosa i tržišne inspekcije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?