Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zagreb: Predstavnici Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija učestvovali u radu Druge radionice o reformi željeznice na temu Smanjenje vremena zadržavanja željezničkih putnika i tereta na granci

Objavljeno: 20.05.2009. 16:50 Autor: Naslovna strana
Predstavnici Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija učestvovali su u radu Druge radionice o reformi željeznice na temu Smanjenje vremena zadržavanja željezničkih putnika i tereta na granci u Zagrebu. Radionica je održana u okviru realizacije Projekta EU Support for Implementing Measures for South East Europe Core Regional Transport Network Multi Annual Plan (MAP) 2008-2012, u organizaciji SEETO-a i konzorcijuma kompanija angažovanih na projektu.

U okviru radionice predstavljeni su okviri sporazuma za željezničke granične prelaze, koji mogu biti sklopljeni između graničnih organa (Željezničkog operatera, Upravljača infrastrukture, Policije, Carine), usklađenost ovih sporazuma sa regulativama EU i analiza već postojećih sporazuma vezanih za graničnu kontrolu u željezničkom saobraćaju. Bilo je riječi i o tehničkoj prihvatljivosti za vučna i vučena vozila.

Održan je i redovni godišnji sastanak Radne grupe za željeznicu i intermodalnost, kojom je predsjedavao predstavnik DG TRENA-a Frenk Jost, kao i okrugli sto na kome su predstavnici država članica Radne grupe (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Hrvatska, Makedonija, Srbija) upoznali prisutne sa stepenom reformi u oblasti željezničkog saobraćaja i implementaciji mjera, predviđenih Aneksom Memoranduma o razumijevanju za razvoj glavne regionalne transportne mreže u Jugoistočnoj Evropi (MoU), za oblast željezničkog saobraćaja.

Istaknuta je važnost formiranja neophodnih institucija čiji bi zadatak bio regulacija i bezbjednost željezničkog saobraćaja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?