Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Treća runda pregovora o multilateralnom Sporazumu između Evropske komisije i partnera sa Zapadnog Balkana o uspostavljanju Transportne zajednice za Jugoistočnu Evropu

Objavljeno: 15.07.2009. 23:00 Autor: Naslovna strana
U Briselu će sjutra biti održana treća runda pregovora o multilaterarnom S porazumu između Evropske komisije i partnera sa Zapadnog Balkana o uspostavljanju Transportne zajednice za Jugoistočnu Evropu . Predstavnici Generalnog direktorata za transport i energetiku sa predstavnicima Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Albanije razmotriće tekst Sporazuma sa aneksima, protokolom i normama koji će se primjenjivati u oblasti infrastrukture, željezničkog i pomorskog saobraćaja i sagledati njihov sociološki i ekološki uticaj. Oblast drumskog saobraćaja biće definisana u septembru.

Konačan tekst Sporazuma trebalo bi da bude usvojen do kraja godine kada će, kako se očekuje, biti i uspostavljena Transportna zajednica koja će obuhvatiti puteve, željeznicu, pomorstvo, unutrašnju plovidbu i razvoj transportne mreže koja će biti integrisana u Transevropsku transportnu mrežu i evropsko transportno tržište. Na listi prioriteta za uključenje u Transevropsku transportnu mrežu je budući autoput Bar Boljare, a takav status očekuje se i za prugu Bar- Beograd, luku Bar i prugu Nikšić -Čapljina.

Evropska delegacija u aprilu ove godine najavila je snažniju podršku uključivanju crnogorskih luka u evropske organizacije , a kako je naša država načinila najveći iskorak u oblasti željezničkog saobraćaja u regionu, ponuđena joj je i posebna uloga u promovisanju izabranog modela i stimulisanju ostalih država za brže reforme u toj grani.

Crnogorsku delegaciju na pregovorima u Briselu predvodi pomoćnik ministra za saobraćaj, pomorstvo i telekomunikacije i evropske integracije, Srđan Vukčević.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?