Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavnici Vlade Crne Gore i Vlade Republike Albanije potpisali su danas u Podgorici, Protokol sa sastanka crnogorsko albanske delegacije o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, održanog u Podgorici

Objavljeno: 23.07.2009. 21:31 Autor: Naslovna strana
Sastanak Mješovite komisije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza putnika i tereta odrzan je u Podgorici, u organizaciji Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore i Ministarstva javnih radova, transporta i telekomunikacija republike Albanije. Crnogorsku delegaciju predvodila je pomoćnik ministra za drumski, vazdušni saobraćaj i puteve Mirel Radić-Ljubisavljević, a albansku pomoćnik ministra za javne radove, transport i telekomunikacije, g-din Ernest Noka.
Obje delegacije pozdravio je ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrija Lompar i istakao da postoji dobra saradnja dvije države što se tiče svih vidova saobraćaja, i da pored velikog napretka u obavljanju prevoza putnika i tereta u drumskom saobraćaju, postoje inicijative za razvoj i unapređenje putne infrastrukture, kao i početak izgradnje Jadransko jonskog autoputa i uspostavljanje željezničkog putničkog saobraćaja između Podgorice i Skadra.

Crnogorska delegacija je upoznala albansku stranu da je ratifikovala Ugovor o međunarodnom povremenom prevozu putnika običnim i putničkim autobusima (INTERBUS Ugovor) i da je on u Crnoj Gori na snazi od 1. januara 2009. godine, čime su se stvorili uslovi da se pojedine vrste povremenog prevoza u potpunosti liberalizuju, što predstavlja preduslov za povećanje turističkog prevoza putnika između dvije države.

Takođe je dogovoreno da se od početka 2010. godine liberalizuje i bilateralni i tranzitni prevoz tereta, dakle da se isti odvija bez ikakvih dozvola čime se u potpunosti uklanjaju administrativne barijere u međunarodnom drumskom prevozu, kao i smanjuju troškovi prevoza što je i bio zahtjev crnogorskih teretnih prevoznika.
Obje strane su se saglasile da se i dalje prevoz tereta, kao i putnika obavlja bez naplate naknade za korišćenje puteva.
Konstatovano je da postoji prostor i potencijal za unaprijeđenje međusobne saradnje i poboljšanje trgovinske razmjene, a dogovoreno je i održavanje novog bilateralnog sastanka u novembru ove godine na kojem bi bio usaglašen novi međunarodni sporazum o drumskom saobraćaju, kao i razmotriti razvojni planovi za unapređenje putne infrastrukture i željezničkog saobraćaja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?