Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavnici Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, učestvovali su od 23. - 24. septembra 2009. godine u Bečićima, na Četvrtoj radionici o reformi željeznice na temu: Smanjenje vremena zadržavanja željezničkih putnika i

Objavljeno: 29.09.2009. 18:16 Autor: Naslovna strana
Predstavnici Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, učestvovali su od 23. - 24. septembra 2009. godine u Bečićima, na Četvrtoj radionici o reformi željeznice na temu: Smanjenje vremena zadržavanja željezničkih putnika i tereta na granici. Radionica je održana u okviru realizacije Projekta EU Support for Implementing Measures for South East Europe Core Regional Transport Network Multi Annual Plan (MAP) 2008-2012 u organizaciji SEETO-a i konzorcijuma kompanija angažovanih na projektu.

Sve učesnike ove radionice, pozdravio je g-din Srđan Vukčević, pomoćnik ministra, koji je u svom uvodnom izlaganju prezentirao stanje i predviđene planove, koji se odnose na željeznički saobraćaj u Crnoj Gori. U okviru ove radionice predstavljen je Regionalni sporazum za obuku mašinovođa, prema kom će biti međusobno priznate licence i sertifikati mašinovođa na cijeloj željezničkoj mreži. Takođe, diskutovalo se o vremenskom okviru implementacije sporazuma za željezničke granične prelaze, koji mogu biti sklopljeni između graničnih organa (Željezničkog operatera, Upravljača infrastrukture, Policije, Carine).

Nakon pomenute radionice 24. i 25. septembra 2009. godine održan je treći po redu godišnji sastanak Radne grupe za željeznicu i intermodalnost uz učešće ovlašćenih predstavnika zemalja članica SEETO organizacije i predsjedavanje g-dina Frenka Josta imenovanog predstavnika Evropske Komisije (DG TREN). Predstavnici Crne Gore na pomenutom skupu bili su Gorana Radosavljević, savjetnik u Ministarstvu saobraćaja pomorstva i telekomunikacija i Milana Bankovića predstavnik Željezničke infrastrukture Crne Gore AD Podgorica. Glavne teme pomenutog sastanka između ostalog bile su aktivnosti koje sprovode države članice SEETO-a u domenu reformi željezničkog sektora i implementaciji odgovarajuće EU regulative. Međunarodni ekspeti predstavili su njihova iskustva vezana za implementaciju direktive o bezbjednosti željeznice (49/2004/EC) kao i iskustva vezana za oblast osiguranja i odgovornosti željezničkih kompanija u slučaju nezgoda. Stav svih učesnika na pomenutom sastanku je da Crna Gora predstavlja jednog od lidera u oblasti reformi željezničkog sistema, kako u oblasti harmonizacije domaćih propisa sa propisima EU tako i spremnosti za potpunu liberalizaciju tržišta željezničkih usluga i privatizacije željezničkih kompanija.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?