Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija otpočelo sa realizacijom obnove pomorske flote kupovinom dva kineska broda, najsavremenijeg dizajna

Objavljeno: 30.10.2009. 20:12 Autor: Naslovna strana
U Šangaju i Pekingu su prije dvije nedjelje vođeni završni razgovori oko zaključivanja Sporazuma o kupoprodaji i gradnji dva broda, koji uključuje i odgovarajući kreditni aranžman sa kineske strane.

Na razgovorima su učestvovali pomoćnik ministra saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Srđan Vukčević i direktor Crnogorske plovidbe Slobodan Starović. Tom prilikom potpisan je Ugovor o kupoprodaji brodova sa Poly Grupom iz Pekinga i Ugovor sa Šangajskim brodogradilištem za gradnju dva identična broda. Brodovi su nosivosti 35.000 tona, dužine preko 179, 9 metara i širine 28, 4 metra. Pogodni su za prevoz rasutih tereta (žitarice, drvo, rudače) i imaće ugrađena četri seta dizalica nosivosti 30 tona i zahvata od 24 metra. Posjedovaće pet štiva sa duplim dnom, brzine 15,1 čvor i autonomije 15.000 nautičkih milja. Glavni motor je MAN B&W , snage 6480 KW na 136 obrataja u minuti. Brodovi su dizajnirani po nanjovijoj tehnologiji iz 2009. godine i vijoriće crnogorsku zastavu.

Vlada Crna Gore, odnosno Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija već duže pokušava da revitalizuje pomorsku flotu sa ciljem njene obnove, ali do sada nije imala optimalni scenario. Dobijanjem kineskog kredita kojeg Vlada Narodne Republike Kine daje prijateljskim zemljama kao pomoć u razvoju, stekli su se odlični uslovi da se projekat obnove crnogorske pomorske flote i realizuje. Dobijeni kredit je dvostruko bolji od komercijalnih kredita a i brodovi su sada jeftiniji. Uslovi su 3℅ fiksne kamate na 15 godina otplate, sa grejs periodom od 5 godina. Brodovi su kupljeni po gotovo dvostruko nižoj cijeni u odnosu na predhodnu godinu i ta cijena po brodu iznosi 27, 880 miliona dolara.

Očekujemo da će Kineska banka za tri sedmice završiti proceduru zaključivanja kreditnog aranžmana, od kada će početi teći tok za realizaciju ugovora o gradnji i kupoprodaji broda. Prema tim ugovorima rok za isporuku prvog broda treba da bude za 21 mjesec, a drugog za 24 mjeseca od dana potpisivanja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?