Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana III sjednica Savjeta za vode

Objavljeno: 29.04.2008. 21:06 Autor: Naslovna strana
Na današnjoj sjednici Savjeta, razmatrano je više nacrta i predloga zakona i podzakonskih akata. Medju najvažnijim je Nacrt zakona o životnoj sredini, za koji smatra da donošenje istog podrazumijeva ozbiljno prethodno medjuresorsko usaglašavanje i precizno definisanje odnosa izmedju planirane nove Agencije za životnu sredinu i postojećih institucija iz te oblasti.

Savjet je podržao Nacrt zakona o finansiranju upravljanja vodama i ukazao na potrebu analize procentualnog odnosa raspodjele sredstava izmedju države i lokalne samouprave. Savjet takodje smatra da treba posvetiti pažnju preciznijem definisanju iznosa vodnih naknada.

Savjet je takođe podržao i druge nacrte propisa, a koje je predožilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Od posebnog je značaja usvajanje Planske i zakonske osnove rada Savjeta za vode, za mandatni period, koji je jednoglasno usvojen i koji će biti dostavljen ministarstvu nadležnom za poslove voda, kao i drugim ministarstvima i organima državne uprave.
Ovaj plan osim redovnih djelatnosti obuhvata i pet posebnih projektnih oblasti i to:
-zakonska i informativna djelatnost;
-sistem monitoringa;
-edukacija službi i javnosti;
-vodoprivredne aktivnosti i projekti;
-naučno-obrazovni i istraživački projekti.

Savjet je zaključio da bi radi kvalitetnijeg i koordiniranog rada njegovi članovi trebali da učestvuju u radu odgovarajućih stručnih vladinih tijela koja se posredno i neposredno bave pitanjima voda kao što su:
-Savjet za održivi razvoj;
-ekspertske komisije;
-tenderske komisije i sl.

Utvrdjeno je da se sljedeća sjednica Savjeta održi krajem maja mjeseca o.g.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?