Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za šume na optužbe objavljene u listu Dan 10. avgusta

Objavljeno: 15.08.2008. 21:50 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za šume danas su javno pozvali sve Koncesionare koji su potpisali Ugovor o korišćenju šuma, sva zainteresovana i druga lica koja imaju bilo kakve dokaze da su ovlašćena lica iz Ministarstva ili Uprave, u postupku dodjele šuma na korišćenje, nezakonitim radnjama i postupcima uticali na davanje šuma na korišćenje i tim radnjama stekli sebi ili drugom imovinsku korist ili na bilo koji drugi nedozvoljen način uticali na dodjelu šuma na korišćenje, kao i da odmah o tome obavijeste nadležne organe i javnost.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za šume reagovali su na tekst objavljen u listu Dan, 10. avgusta, u kojem je predsjednik stranke srpskih radikala ustvrdio da su Ministarstvo i Uprava, u postupku davanja šuma na korišćenje, vršili razne zloupotrebe. Time su, kako se navodi u tom tekstu, nanijeli štetu državi, kao i da se u neregularne Fondove, navodno, slivaju ogromna sredstva.

U saopštenju, koje su potpisali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Milutin Simović i direktor Uprave za šume Radoš Šućur, navodi se da je Uprava za šume, saglasno Zakonu o šumama, raspisala Konkurs za davanje šuma na korišćenje, koji je javno objavljen u sredstvima informisanja 24. aprila 2008. godine. Po tom Konkursu šume se daju na duži period, sedam i 15 godina.

Tim Konkursom su, pored ponuđene količine drvne mase, početne cijene i vremena na koje se šume daju na korišćenje, objavljeni i kriterijumi po kojima se šume daju na korišćenje, kao i dokazi koje ponuđač treba da , uz zahtjev, dostavi. Konkurs je bio otvoren 45 dana, a u toku njegovog trajanja Uprava za šume organizovala je niz informativnih sastanaka, na kojima su se potencijalni učesnici Konkursa mogli dodatno upoznati o uslovima. Nakon isteka roka za prijem ponuda svi zainteresovani su prisustvovali javnom otvaranju. Otvaranju su, pored Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda, prisustvovali i članovi Komiteta za monitoring, obrazovan od strane Ministarstva, u čijem sastavu su bili i predstavnici međunarodnih organizacija, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je po otvaranju koverti, o čemu je urađen zapisnik potpisan od strane Komisije, Komiteta i svih prisutnih, u daljem postupku urađena rang lista, na osnovu nje i Rješenja o davanju šuma na korišćenje, na osnovu kojih su zaključeni Ugovori. Na pomenuti Konkurs učestvovao je 31 ponuđač. Šume na korišćenje dobilo je 25 koncesionara, od kojih je Uprava za šume do sada potpisala 23 Ugovora. Na postupak dodjele šuma na korišćenje svega tri učesnika Konkursa izjavila su žalbe, po kojima je postupak u toku.

Na osnovu Konkursa, Uprava za šume potpisala je Ugovore sa sljedećim Koncesionarima: ŠIKLim Bijelo Polje, Karapidis Žabljak, Vukman Kruščić Mojkovac, Veraki Podgorica, Boj-Komerc Andrijevica, 19. decembar Andrijevica, Alpet Plav, Pelengić Bijelo Polje, Sava Trans Cetinje, Brezna Plužine, Trudbenik Mojkovac, Nikola Berane, Javorak Nikšić, Bogičevica Plav, ŠIP Polimlje Berane, GRANDEX Berane, Radmanci Berane, MIMA Berane, Maradom Pljevlja, Duga Nikšić, Milkom Nikšić, WOOD Žabljak, Fagus Elementi Kolašin. Predhodno, na osnovu Konkursa u 2007. godini, zaključen je Ugovor o davanju šuma na korišćenje sa D.O.O.Vektra Jakić Pljevlja u 13 Gazdinskih jedinica u PJ Pljevlja. Postupak po Konkursu za davanje šuma na korišćenje u PJ Rožaje još je u toku , a potpisivanje Ugovora očekuje se ovih dana.

Ukupna količina drvne mase koja se daje na korišćenje po navedenom Konkursu, bez PJ Rožaje, orijentaciono iznosi 382.853 m3 bruto drvne mase godišnje. Ukupna vrijednost Ugovora za datu drvnu masu (bez PJ Rožaje), koncesiona naknada (bez posebne naknade, koju koncesionari plaćaju po Odluci Uprave za šume koja je donesena saglasno članu 33. Zakona o šumama, iznosi 5,00 EUR-a/m3 bruto drvne mase za četinare i 3,00 EUR-a/m3 bruto drvne mase za liščare), za ugovoreni period iznosi cca 56.000.000,00 eura, zaključuje se u saopštenju.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?