Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor Ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, Mr Milutina Simovića na V regionalnoj konferenciji za razvoj i saradnju u oblasti vinogradarstva i vinarstva u Jugoistočnoj Evropi

Objavljeno: 05.12.2008. 23:06 Autor: Naslovna strana
Govor Ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, Mr Milutina Simovića na V regionalnoj konferenciji za razvoj i saradnju u oblasti vinogradarstva i vinarstva u Jugoistočnoj Evropi
Budva, 5. Decembar 2008. godine


Dame i gospodo,
Čast mi je i zadovoljstvo da Vam izrazim dobrodošlicu i poželim prijatan boravak u Crnoj Gori tokom trajanja V regionalne konferencije za razvoj i saradnju u oblasti vinogradarstva i vinarstva u jugoistočnoj Evropi.
Dozvolite mi da posebno pozdravim: gospodina Rudi Van Der Stapena predstavnika evropske komisije, gospodina Jan Žubana pomoćnika generalnog direktora OIV-a, gospodina Rudolfa Nikenika generalnog sekretara nacionalnog udruženja vinogradara Njemačke. Njihovu ekselenciju, ambasadore u Crnoj Gori: Njemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Ministra poljoprivrede Kosova, delegate država učesnica: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske Gruzije, Kosova, Makedonije, Slovenije i Turske. Pozdravljam predstavnike domaćih institucija, proizvođača, udruženja vinogradara kao i predstavnike medija.
Održavanje ove konferencije jasan je dokaz razumijevanja, potrebe i dokaz opredijeljenosti za punu saradnju i dijalog među državama na svim nivoima.
Održavanje ove konferencije dokaz je posvećenosti država regiona usklađivanju ciljeva razvoja vinogradarstva i vinarstva sa politikom EU o ovoj oblasti, koja se i sama mijenja i kojoj se prilagođavamo kao pokretnom cilju.
Održavanje ove konferencije dobra je prilika za razmjenu iskustava u oblasti prilagođavanja nacionalnih zakona i razmjeni iskustava o programima za razvoj ove važne poljoprivredne grane.
Održavanje ove konferencije biće novi podsticaj za rast konkurentnosti proizvođača vina sa prostora jugoistočne Evrope.
Održavanje ove konferencije dobra je prilika da države kandidati i države potencijani kandidati iskažu potrebu i očekivanja za podršku od EU za formiranje i razvijanje kapaciteta za razvoj vinogradarsko - vinarskog sektora.
Taj poziv i očekivanje upućujemo i prema OIV-u, čiji je punopravni član Crna Gora postala nakon sticanja državne nezavisnosti.
Za sve će i ubuduće, kao i do sada, biti važna podrška kroz bilateralne projekte (dobar primjer su projekti koje GTZ realizuje u Crnoj Gori i regionu).
Održavanje ove konferencije u Crnoj Gori za nas je čast, ali i potvrda opredijeljenosti i odlučnosti Crne Gore na evropskom putu.
Održavanje ove konferencije dešava se neposredno nakon najnovijeg izvještaja EC o napretku u kojem je istaknuto da je učinjen dobar napredak u poljoprivredi Crne Gore, u definisanju i sprovođenju agrarne politike, uz preporuku da nastavi da jača institucije i administrativne kapacitete.
I tim budućim izazovima Crna Gora je spremna da odgovori, svjesna koristi i odgovornosti na svom daljem putu.
U našoj strategiji proizvodnje hrane i razvoja ruralnih područja opredijelili smo se za održivi razvoj, jasno ukazujući na multifunkcionalnu ulogu poljoprivrede, definisali smo našu viziju, postavili ciljeve razvoja i definisali reformu agrarne politike i njeno usklađivanje sa zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom.
Nacionalnim programom proizvodnje hrane i razvoja ruralnih područja (2009 2013) definisali smo operacionalizaciju agrarne politike, detaljno razrađujući mjere. I svemu tome dali smo pravni okvir Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je Vlada upravo usvojila na jučerašnjoj sjednici. Taj Zakon, kako ga simbolično nazivamo Mali ustav u poljoprivredi biće novi podsticajni pravni okvir za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja, rješenja u njemu su realno primjenjiva u praksi i istovremeno su usaglašena sa pravnim poretkom EU i principima STO.
Dame i gospodo,
Koristim priliku da se zahvalim njemačkom saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj koje finansira podršku ekonomskom razvoju i zapošljavanju u Crnoj Gori. Hvala GTZ-u, organizaciji koja realizuje te projekte, i na saradnji u organizaciji ove konferencije.
DownloadAudio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?