Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Otpočela izrada nacionalne inventure šuma

Objavljeno: 21.01.2009. 23:25 Autor: Naslovna strana
Rad na izradi nacionalne inventure šuma započeo je juče organizacijom prve radionice sa temom : Svrha i pristup Nacionalnoj šumskoj inventuri . Ovaj projekat po međunarodno priznatoj metodologiji se po prvi put radi u Crnoj Gori.
Nacionalna šumska inventura je projekat od velikog zanačja za razvoj šumarstva u Crnoj Gori i kordiniraće ga resorno Ministarstvo uz podršku Uprave za šume i angažovanih međunarodnih eksperata.
Informacije , koji će se dobiti na osnovu terenskih istraživanja će pružiti najnovije podatke o nacionalnim šumarskim resursima i unaprijediće znanje o staništima , biodiverzitetu i njihovim stanju u Crnoj Gori.
Rezultati Nacionalne šumske inventure bi trebalo da budu u širokoj upotrebi i treba da pomognu Crnoj Gori u ispunjavanju obaveza nacionalnog upravljanja šumama utvrđenih novom Šumarskom politikom,kao i izazovima iz oblasti zaštite životne sredine kao što su NATURA 2000 i razni evropski i globalni zahtjevi izvještavanja u ovoj oblasti.

Radionici je prisustvovalo trideset i četiri učesnika iz državnih institucija, privrednih društava, predstavnika univerziteta, međunarodnih donatora, strukovnih udruženja , NVO sektora.

Savjetodavni tim međunarodnih eksperata,na čelu sa prof.dr Matiasom Desom uz pomoć međunarodnih konsultanata Nils Hana i dr Axela Weinrehta,kao i pom.min za sektor šumarstva dr Milosava Anđelića iznijeli su osnovne pretpostavke o institucionalnoj organizaciji, metodologiji, roku završetka i načinu inplementacije same inventure.
Svi učesnici radionice su pozvani da,ispred svojih institucija,a u cilju ostvarenja prepoznatih interesa,uzmu aktivno učešće u samoj realizaciji projekta. U te svrhe dostupan je i web potrtal Projekta www.fodemo.com gdje bi se sve zainteresovane strane upoznale sa napretkom u realizaciji planiranih aktivnosti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?