Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović primio ambasadora Ukrajine Oksanu Sljusarenko

Objavljeno: 10.02.2009. 22:21 Autor: Naslovna strana
Danas je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović sa saradnicima, primio ambasadora Ukrajine Oksanu Sljusarenko. Prilikom susreta iskazano je obostrano interesovanje za jačanje bilateralne saradnje naročito u sektoru poljoprivrede. Ukazano je na mogućnosti unapređivanja robne razmjene, posebno strateški važnih izvoznih proizvoda.
Jedno od važnih pitanja sastanka bilo je pristupanje Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Ministar Simović je saopštio da, u formalno pravnom smislu, razumije potrebu Ukrajine da pokrene bilateralne pregovore, ali da je teško razumjeti i prihvatiti činjenicu da je zahtjev podnesen u toku procedure verifikacije ulaska Crne Gore u Svjetsku trgovinsku organizaciju, odnosno u momentu kada su ponude za robe i usluge već bile konsolidovane.
On je posebno naglasio da je crnogorska delegacija tokom ranijih bilateralnih pregovora sa članicima STO iznosila uvjerljivu argumentaciju o potrebi zadržavanja carinske zaštite za osjetljive grupe poljoprivrednih proizvoda, te da su je prihvatile članice STO sa kojima su zaključeni bilateralni sporazumi, odnosno EU27, SAD, Brazil, Norveška, Švajcarska, Kanada i Kina.
Simović je podsjetio da je tokom nedavno održanih dvodnevnih pregovora u Ženevi sa predstavnicima Ukrajine, crnogorski pregovarački tim detaljno obrazložio specifičnosti i osjetljivost poljoprivrednog sektora i razloge zbog kojih nije moguće dalje snižavati carinsku zaštitu na osjetljive poljoprivredne proizvode. Takođe, tom prilikom učinjeni su dodatni napori i smanjene carinske stope za jedan broj manje osjetljivih proizvoda kako bi se, koliko je bilo moguće, udovoljilo ukrajinskom zahtjevu.
Kao razumno i prihvatljivo rješenje, crnogorski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je predložio pokretanje bilateralnih pregovora na kojima bi se pregovaralo o međusobnim povlasticama u trgovini između dvije zemlje, a da Ukrajina odustane od zahtjeva da Crna Gora enormno snizi carinske stope prema svim članicama STO.
Na sastanku obostrano je izraženo očekivanje da će se, u narednom vrlo kratkom vremenu, postići zadovoljavajuće rješenje od interesa za obje države i jačanja njihove međusobne saradnje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?