Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na saopštenje PZP

Objavljeno: 06.03.2009. 01:01 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objektivnog izvještavanja radi, ukazuje na niz netačnih konstatacija iznešenih u saopštenju Pokreta za promjene, kojim se nanose uvrede mnogobrojnim farmerima širom Crne Gore. PZP, pod plaštom napada na Ministarstvo poljoprivrede, vrijeđa sve korisnike agrobudžeta, spočitavajući im da su predmet manipulacije - kupovine glasova za vladajuću koaliciju.

Ponosne i mudre poljoprivredne proizvođaće proglašavaju nedovoljno intelektualno razvijenim ljudima, koji svoje pregalaštvo i mukotrpan rad prodaju zarad interesa političkih partija.

Poznajući ih i sarađujući sa tim ljudima, znamo da su oni ti koji cijene i učestvuju u realizaciji nimalo lakog projekta oživljavanja crnogorskog sela i poljoprivrede, nakon višedecenijskog zaostajanja. Njihov i naš zajednički cilj je ne trenutno, već dugoročno savezništvo zarad bolje budućnosti.

Kada govore o namjenskoj realizaciji kredita, PZP ponovo spekuliše, a mi istačemo činjenice i rezultate na koje je Ministarstvo ponosno. Dakle, uspješno smo realizovali taj projekat, kako u fazi izbora poslovne banke za saradnju, tako i u fazi finalizacije.

Kako u PZP rekoše da očekuju odgovor, onda taksativno treba navesti da je Prva banka izabrana nakon procedure i postupka upućivanja poziva za dostavljanje ponuda od 12.09.2007. Poziv je upućen na adrese osam poslovnih banaka, a sve u skladu sa programom interventnih mjera za otklanjanje posledica suše u 2007. godini i zaključcima Vlade.

Odgovore smo dobili od četiri banke, s tim što je Prva banka ponudila najpovoljnije uslove za farmere, nudeći kamatu od 3,5% i rok vraćanja od pet godina sa grejs periodom od jedne godine. Ostale banke koje su dostavile ponudu, ponudile su znatno veće kamate (od 7 do 15%). Tročlana komisija u okviru Ministarstva predložila je zaključenje ugovora sa najpovoljnijom Prvom bankom, što je i realizovano u 2008. godini.

Na osnovu tog ugovora, u 2008. godini realizovan je ne zanemarljiv broj, kako tvrdi PZP, već 1058 pojedinačnih kredita čija je vrijednost 3.899.835 , kojima je nakon nabavke i instaliranja sistema za navodnjavanje, umanjeno zaduženje na bazi bespovratne podrške u iznosu od 800.000 , od strane Ministarstva. U skladu s tim, svi korisnici tog kredita su dobili obavještenja i novi plan kreditnih zaduženja, umanjen za podršku Ministarstva. Pored toga, napominjemo da su terenske komisije obišle sve korisnike kredita, te da je poslije obilaska uslijedila podrška Ministarstva. Izvještaji komisija jasno govore da 3% korisnika kredita nijesu namjenski iskoristili kredite i ostavljen im je dodatni rok za otklanjanje uočenih nepravilnosti. Nakon toga slijedi ponovni obilazak terenskih komisija, kako bi i oni dobili bespovratnu podršku. U slučaju da ne otklone nepravilnosti, kredite će u skladu sa ugovorom morati jednokratno vratiti, sa obračunatim zateznim kamatama.

.
U narednom periodu (tokom ove godine) ostalo je da se realizuje preostalih 491, odobreni kredit. Prva banka jasno je sopštila takav stav. Takodje, Ministarstvo poljoprivrede je u Agrobudžetu za 2009.godinu planiralo potrebna sredstva za obezbjedjenje podrške i za te korisnike. Nije naodmet pomenuti da je, iz Ministarstva poljoprivrede više puta javno saopšten takav pristup ali i da je to rečeno u direktnoj komunikaciji sa tim, budućim korisnicima kredita.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?