Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Potpisan Ugovor o kreditu između Crne Gore i IBRD-a za Projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede i Ugovor o grantu Globalnog fonda za životnu sredinu

Objavljeno: 27.05.2009. 22:38 Autor: Naslovna strana
Potpredsjednik Vlade i ministar finansija dr Igor Lukšić i šef kancelarije Svjetske banke u Crnoj Gori Jan-Peter Olters potpisali su danas Ugovor o kreditu između Crne Gore i IBRD-a za Projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede i Ugovor o grantu Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF Grant), koje će realizovati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao nosilac projekta.

Ugovorom o kreditu Svjetska banka će obezbijediti Crnoj Gori kredit u iznosu od 11 miliona za projekat koji ima za cilj poboljšanje održivog razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, na način koji je konzistentan sa zahtjevima za pristupanje Evropskoj uniji. Sa istim ciljem Svjetska Banka opredijelila je i 4 miliona dolara bespovratnih sredstava GEF Granta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Zavod za statistiku Crne Gore i Veterinarska Uprava, kao institucije nadležne za implemetaciju projekta, učestvovaće u kofinansiranju projekta u iznosu od 2.955.000 .

Sredstva kredita i granta koristiće se za finansiranje komponenti projekta - jačanje programa ruralnog razvoja, administrativnih i upravljačkih kapaciteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te za podršku upravljanju, monitoringu i evaluaciji Projekta, u okviru kojih su predviđene aktivnosti: povećavanje fondova ruralnog razvoja, jačanje terenskih i savjetodavnih službi, investicije u poljoprivredna gazdinstva i preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda, modernizovanje sistema upravljanja poljoprivrednim informacijama, kao i kreiranje modernog sistema bezbjednosti hrane i dr.

Ugovor o kreditu između Crne Gore i IBRD-a za Projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede, odobren je na period od 11,5 godina, sa grejs periodom od 5,5 godina i otplaćivaće se polugodišnje uz povoljne kamatne stope.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?