Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Fitosanitarne uprave Crne Gore

Objavljeno: 09.09.2009. 21:29 Autor: Naslovna strana
Iz Crne Gore u toku ove godine izvezeno je 2.500 tona voća i povrća koje je bilo predmet kontrole nadležnih službi za bezbjednost hrane u državama uvoznicama. Sve te pošiljke bile su zdravstveno bezbjedne i ispunjavale uslove, kako sa fitosanitarnog aspekta, tako i sa aspekta bezbjednosti hrane, osim jedne pošiljke od 18 tona mladog krompira za koju je utvrđeno da ne odgovara zahtjevima, zbog povećanog sadržaja kadmijuma.

Nakon tog saznanja nadležne službe Fitosanitarne uprave Crne Gore, u saradnji sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore preduzele su mjere u cilju provjera dobijenih analiza i sagledavanja porijekla kadmijuma.

Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore potvrdio je nalaze o suvišku kadmijuma u analiziranom mladom krompiru.

U skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane, Fitosanitarna uprava Crne Gore preduzela je mjere u cilju ograničavanja proizvodnje do dobijanja definitivnih podataka o porijeklu kadmijuma.

Crna Gora, kao i sve duge zemlje, kontroliše bilje i biljne proizvode koji se uvoze i to spada u dnevne aktivnosti Fitosanitarne uprave Crne Gore. Primjera radi, u toku današnjeg dana, kao rezultat redovne kontrole, stigao je nalaz da pošiljka merkatilnog kukuruza porijeklom iz Srbije ne odgovara propisanim zahtjevima Crne Gore. I ta aktivnost predstavlja još jedan dokaz redovnih i efikasnih kontrola u cilju zaštite potrošača.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?