Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje PR službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povodom izjave ambasadora Srbije

Objavljeno: 30.09.2009. 00:15 Autor: Naslovna strana
Neprimjereno, nediplomatsko i u krajnjem nedobronamjerno reagovanje ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, na izjavu ministra poljoprivrede Milutina Simovića u Nikšiću, povodom tzv. afere krompir samo je potvrdilo našu bojazan da u cijeloj toj iskonstruisanoj priči od samog početka nije bilo ni najmanje dobre namjere i želje druge strane da se problem riješi uobičajenim putem, u kontaktu nadležnih službi i organa dvije države.

Umjesto toga, podsjećamo da je iz Srbije, tek dva mjeseca nakon spornog događaja, plasirana priča u medijima o zatrovanom krompiru iz Crne Gore, bez bilo kakve prethodne komunikacije sa nadležnim crnogorskim službama.

U istom maniru, ambasador Srbije sada je pokušao da dijeli lekcije i ministru Simoviću, a samim tim i Vladi države u kojoj je akreditovan, što samo po sebi predstavlja diplomatsku neukost ili nevaspitanje, svejedno. To i ne bi zavrjeđivalo našu pažnju da se svojim istupom ambasador Lutovac nije aktivno uključio u polemiku koja se ovim povodom vodi na crnogorskoj političkoj sceni. Naime, dio opozicionih poslanika u skupštinskim odborima pokušao je da kroz priču o krompiru dokaže da u Crnoj Gori ne funkcionišu institucije koje kontrolišu granice, kao ni institucije koje su odgovorne u sistemu bezbjednosti hrane. A kada im to nije pošlo za rukom, pokušao je da im u pomoć priskoči ambasador Srbije. Uostalom, najavu ovakvog ambasadorovog reagovanja ministar poljoprivrede je dobio dan prije njegovog objavljivanja, i to upravo od jednog opozicionog lidera u Crnoj Gori.

Sve to ne upućuje na konstruktivan, partnerski odnos,kakav su nadležne državne institucije u Crnoj Gori, pa i Ministarstvo poljoprivrede uvijek imali prema najbližem susjedu. Imaće ga i ubuduće, baš kao što je bio slučaj tokom septembra mjeseca, pri kontroli dvije pošiljke hrane iz Srbije koje svojim kvalitetom nijesu odgovarale pratećim sertifikatima. O tome kolege iz Srbije nijesu obavještavane preko novinskih stubaca već su nadležne službe odradile svoj posao, ne u tišini o kojoj govori ambasador Lutovac, već u skladu sa procedurama koje su propisane za rad nadležnih inspekcijskih službi.

Pošto već pominje Nušića, ambasadora Lutovca u Crnoj Gori ipak nećemo karakterisati po naslovu jednog od najpoznatijih djela ovog velikog srpskog komediografa. Svaka sličnost bila bi suviše očigledna


PR služba Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?