Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar pravde Miraš Radović razgovarao sa delegacijom Savjeta Evrope

Objavljeno: 18.01.2008. 00:19 Autor: Naslovna strana
Saradnja Ministarstva pravde Crne Gore sa organima Savjeta Evrope i njegovom kancelarijom u Podgorici je uspješna i biće intenzivirana i proširena u procesu sveobuhvatne reforme crnogorskog pravosuđa, zaključeno je na današnjem sastanku delegacija Ministarstva pravde, na čelu sa ministrom Mirašom Radovićem i Savjeta Evrope, koju je predvodio Jose Cremandes, šef Odjeljenja za koordinaciju i mobilizaciju sredstava u Direktoratu za strateško planiranje.

Sastanak je održan u okviru posjete delegacije Savjeta Evrope Crnoj Gori, čiji je cilj definisanje oblasti u kojima bi se mogla realizovati ekspertska pomoć SE, u partnerskom odnosu sa Evropskom komisijom, kroz IPA program.

Ministar Radović je prezentirao delegaciji Savjeta Evrope dosadašnje aktivnosti Ministarstva pravde i postignute rezultate, s akcentom na usvajanje Strategije reforme pravosuđa i Akcionog plana, koji predviđa konkretne mjere za njenu implementaciju. On je istakao da je ekspertska pomoć Savjeta Evrope Crnoj Gori posebno potrebna kada je u pitanju jačanje kapaciteta Ministarstva pravde i edukacija kadra u procesu uvođenja evropskih pravnih instituta u crnogorski pravni sistem, izrada analiza prilikom pripreme novih zakona, priprema projektnih dokumenata, kao i druge aktivnosti na planu reforme pravosudnog sistema, planirane za period do 2011 - 2012. godine.

Naglasivši da je pretpostavka za dobro funkcionisanje pravosudnog sistema - nezavisno i samostalno sudstvo, ministar Radović je informisao goste o Predlogu zakona o Sudskom savjetu, kao i o ostalim aktivnostima, koje imaju za cilj ostvarivanje principa predviđenih Strategijom reforme pravosuđa Crne Gore. Na sastanku je bilo riječi i o jačanju efikasnosti pravosuđa, jačanju dostupnosti sudova, razvoju regionalne i međunarodne saradnje, borbi protiv organizovanog kriminala, modernizaciji zatvorskog sistema, alternativnom rješavanju sporova, ljudskim pravima...

Delegacija Savjeta Evrope izrazila je zadovoljstvo sveobuhvatnom prezentacijom stanja u crnogorskom pravosuđu i namjeru da pruži ekspertsku pomoć Ministarstvu pravde u daljem procesu reforme pravosudnog sistema Crne Gore.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?