Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor ministra pravde Miraša Radovića na otvaranju Centra za posredovanje

Objavljeno: 26.02.2008. 00:40 Autor: Naslovna strana
Dame i gospodo, poštovani gosti,

čini mi posebnu čast da vas sve zajedno srdačno pozdravim i zadovoljstvo da danas, kada inaugurišemo Centar za posredovanje, zahvalim Međunarodnoj finansijskoj korporaciji i Centralnoj banci Crne Gore, koji su podržali osnivanje ove neprofitne ustanove. Takođe, svoj doprinos osnivanju Centra dali su i Save the Children, UNICEF, OEBS i Udruženje medijatora Crne Gore, koji, zajedno sa Ministarstvom pravde, već duže vrijeme rade na promociji posredovanja i ulažu napore da ovaj dobri pravni instrument zaživi u Crnoj Gori.
Progres pravosuđa ne može se zamisliti bez jačanja efikasnosti sudskog sistema, što je u planovima reforme pravosuđa definisano kao jedan od strateških ciljeva. Jedna od najvažnijih mjera za postizanje toga cilja je podsticanje na alternativno rješavanje sporova, u duhu prakse zemalja sa zavidnim nivoom vladavine prava.
Uvođenje posredovanja u pravni sistem sasvim sigurno zahtijeva brojne aktivnosti bazirane na dobro osmišljenoj implementaciji, koja u prvom redu podrazumijeva dobro isplaniranu i organizovanu obuku posrednika, promovisanje ovog načina rješavanja sporova sa svim njegovim prednostima i adekvatnu tehničku podršku posredovanju. Nezamislivo je da se ove aktivnosti mogu realizovati bez adekvatnog administrativno-tehničkog okvira za podršku i, svjesni toga, u Ministarstvu pravde smo, uz pomoć pomenutih domaćih i stranih partnera, pristupili osnivanju Centra za posredovanje, koji treba da doprinese valorizaciji instituta posredovanja kroz navedene aktivnosti.
Podsjećam da se postupak posredovanja pokreće na osnovu sporazuma stranaka, a ako je sudski postupak u toku – na osnovu preporuke suda. U postupku posredovanja isključena je javnost. Spor se može riješiti posredovanjem u bilo kojoj fazi sudskog postupka, u roku od 60 dana od kada sud stranke uputi na posredovanje. Ako sudski postupak nije pokrenut, vrijeme trajanja postupka posredovanja stranke određuju sporazumom. Postignuti sporazum u postupku posredovanja je isto što i sudska odluka.
Uvjeren sam da će Centar za posredovanje kroz svoju djelatnost dati pozitivne rezultate u korist pravosudnog sistema Crne Gore i njenih građana. Naime, povećanje broja riješenih predmeta putem posredovanja rezultira multiplikativnim efektima. Navešćemo one najznačajnije:
- smanjuje se broj predmeta koji čekaju na rješavanje kod sudova i optimizuje opterećenost sudija spornim predmetima;
- omogućava se da se značajan broj sporova riješi bez nepotrebnog trošenja sredstava, vremena i energije, što je karakteristično za složene i formalne sudske procedure;
- eliminiše se neizvjesnost stranaka u pogledu ishoda spora i kod njih se podstiče osjećaj neporaženosti u sporu;
- zadržavaju se dobri odnosi među poslovnim partnerima, koje je splet određenih okolnosti doveo u sporni odnos;
- ovakav način rješavanja sporova vodi dobrovoljnom izvršenju obaveze i izbjegavanju nepopularnih sredstava prinudnog izvršenja;
- na kraju, rješevanjem spora posredovanjem podiže se nivo tolerancije u situacijama kada je pravni poredak narušen postojanjem spornog odnosa, a razvija se i pravna kultura građana.

Posebna su očekivanja od posredovanja u trgovačkim sporovima. Privredni subjekti dolaziće kroz posredovanje do efikasnog i jeftinog rješenja sporova, pa ovom prilikom posebno ohrabrujem crnogorske firme da, umjesto suda i skupih suđenja, koriste posrednike i posredovanje za rješavanje svojih sporova.
Na kraju, želim da zahvalim svima koji su podržali osnivanje Centra za posredovanje i time dali doprinos da ovaj savremeni način rješavanja sporova zaživi u Crnoj Gori.

Dame i gospodo, poštovani gosti,

neka mi bude dozvoljeno da Centar za posredovanje proglasim otvorenim.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?